Albert Camus

Jag har inte läst en enda bok av honom – Albert Camus, nobelpristagare i litteratur 1957, sorgligen död i en trafikolycka 1960. Häromdan snubblade jag över ett citat av honom, som på franska lyder så här: “Au milieu de l’hiver, j’ai découvert en moi un invincible été.”

Blir i översättning ungefär så här: ”Mitt i vintern upptäckte jag inom mig en oövervinnerlig sommar”.  Visst är det ganska vackert?

Sommaren är knappt slut och vintern är inte här än, men ändå… Camus’ ord funkar förstås finemang för en sån gammal optimist som jag. Men hörni, om jag ska läsa en enda bok av Camus, vilken ska jag ta då? Tacksam för tips! Är det nån som läser Camus nu för tiden förresten?

 

6 thoughts on “Albert Camus

 1. Bengt O. september 6, 2014 / 10:44 f m

  Jodå, nog finns det dom som läser Camus även nu för tiden. Jag vill allvarligt rekommendera Jenny Maria Nilssons ”Albert Camus:varken offer eller bödel” – en mycket intressant och trots ämnet lättläst biografi med ett originellt kronologiskt upplägg.

  Å andra sidan är det en risk med att läsa författarbiografier innan man läst något av personen i fråga- man kan lätt avskräckas eller kanske få alltför höga förväntningar. ”Främlingen” och ”Pesten” är ju standardverk, börja med någon av dem. Men förvänta dig inga ”vackra” meningar.

  Här är en länk till en annons för Jenny Marias bok: http://www.adlibris.com/se/bok/albert-camus-varken-offer-eller-bodel-9789173271882

  Gilla

  • Gabrielle september 7, 2014 / 9:25 e m

   Tack, Bengt. jag gör nog som du föreslår dvs läser ett av ”standardverken” först och sen Jenny Maria Nilssons bok. Låter intressant. Ska bara bli klar med omläsning av en annan klassiker först: Salinger, The Catcher in the Rye. Läser med stort nöje. Han verkar ha kommit ihåg en hel del om hur det var att vara en ung kille.

   Gilla

 2. Första året i Hjo september 6, 2014 / 5:04 e m

  Det var länge sedan jag läste något av Camus. Främlingen förstås men det finns en novellsamling om man föredrar det kortare formatet – Landsflykten och riket.

  Gilla

  • Gabrielle september 7, 2014 / 9:29 e m

   Tack för boktips! Ja, noveller är ju inte ett dumt sätt att börja ”nosa” på en författare.

   Gilla

 3. norbergianblue september 7, 2014 / 5:41 e m

  Tycker absolut att du ska börja med Främlingen. Historien om denne man som jobbar på ett kontor som tusentals andra och som drabbas av fullständig apati, något som gör honom känslokall och till en ”jag skiter i allt” människa. Det slutar förstås i rena mänskliga förfallet, i katastrof. Ändå har man en känsla av att man förstår.Hur det ena kan ge det andra, när man inte längre fungerar känslomässigt. En tankeväckande läsupplevelse. Synd att han fick ett så kort liv

  Gilla

  • Gabrielle september 7, 2014 / 9:27 e m

   Tack! Det visar sig att vi faktiskt har ”Främlingen” i hyllan. Så lämpligt! Den får komma in i kön.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.