Nej du, Per!

I DN i dag sjunger Per Wästberg nya Nobelcentrets lov med besked. Handlar alltså om planerna för området bakom Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm. Wästberg avslutar artikeln med ”Den så gott som oanvända tomten på Blasieholmen kan i mina ögon inte önska sig en bättre framtid.” Hur tänker han då? ”Så gott som oanvänd”? Kan han inte se möjligheterna till utveckling som finns på platsen samtidigt som man bevarar dess flerhundraåriga samband med sjöfartens historia i stan?

Till artikeln i DN hör en bild där det nya Nobelcentret lyser vackert guldfärgat. Ja, jisses, vad dom kan ljuga med bilder, arkitekterna!

Bilden i artikeln påminner väldigt mycket om det klart guldskimrande konferenscentret i närheten av Stadshuset – ”Stockholm Waterfront Congress Centre”. Ja, jag menar förstås det som var klart guldskimrande på arkitektbilderna innan kongresscentret uppfördes, men som nu mest ser ut som en hög grå armeringsjärn. Armeringsjärnen kan blänka ”diskbänksfärgat” när solen lyser men guldskimrande?! Nä nä nä! Så har jag aldrig sett dom, och har Per Wästberg gjort det har han haft konstiga glasögon på sig.

Så alltså, vill vi ha ett ”pinnhus” i grått – dessutom i kolosstorlek – på Blasieholmen? Eller vill vi ha ett renoverat tullhus – med en servering kanske – renoverade hamnmagasin, en vacker park och så som i dag skärgårdsbåtar vid kajen? Möjligheterna till detta finns om Nobelcentret förläggs på annan plats än bakom Nat Mus. Gör det!

Har bloggat om platsen ett par gånger tidigare, bl.a. i inlägget ”Stockholm sjöfartsstaden” här.
Artikeln i DN i dag här.

9 thoughts on “Nej du, Per!

  1. norbergianblue oktober 9, 2014 / 12:47 e m

    Det finns bara ett ord för just de här planerna på ett Nobelcenter.FRUKTANSVÄRT! Fult, kantigt, och miljöförstörande.

    Gilla

    • Gabrielle oktober 10, 2014 / 10:58 f m

      Ja, verkligen sorgligt om det genomförs. Självklart finns andra platser där Nobelcentret kunde ligga utan att förstöra så mycket som just på den här platsen.

      Gilla

  2. Mira oktober 10, 2014 / 2:48 e m

    Jag säger som jag sagt förut. Det är inte ett hus. Det är en låda.

    Gilla

    • Gabrielle oktober 10, 2014 / 10:47 e m

      Just det! En låda byggd av grå pinnar.

      Gilla

    • Gabrielle oktober 10, 2014 / 10:48 e m

      Åh, en Empire State Building på övre Gärdet – det skulle väl äntligen ”sätta Stockholm på kartan”?!

      Gilla

  3. Bengt O. (@eklipspringer) oktober 10, 2014 / 10:14 e m

    Ja mina damer. Sind wir denn treulose Tomaten? NI vet att jag som regel håller med er men jag tycker att platsen för Nobelbygget är OK men själva lådan fruktansvärd. Hade hellre velat ha förslaget med kloten. Det är en utmärkt plats för ett nytt spektakulärt byggnadsprojekt – mitt i stan utan att störa stadsbilden på samma sätt som Waterfront. Men man har valt en ful lada i stället för något nytt.

    PS – har ni läst om de exploderande kostnaderna för nya Slussen? Det lär inte stanna vid de extra miljarder man nu räknat fram – min egen uppskattning är minst en fördubbling av den ursprungliga glädjekalkylen.

    Den nya majoriteten blir snart på det klara med att enda sättet att klara finansieringen blir att smälla upp en massa superdyra hus på Slussen som kan hyras eller ägas av kapitalstarka företag, detta utan störande inverkan av allmänheten.

    Gilla

    • Gabrielle oktober 10, 2014 / 10:52 e m

      Ja, det minns jag att du förespråkar kloten. Men det här med den kulturhistoriska platsen har du fortfarande inte riktigt förstått, tror jag. Varför inte spektakulära klot nånstans efter kajen bortom Fotografiska istället? Och så en färjelinje dit förstås. Nåja…
      Slussen – ack ja, vad är väl en miljard hit eller dit.
      Dom gör väl som dom vill i alla fall. Och sen skyller dom skenande kostnader på dom som pekat på dom stora bristerna i förslaget och försenat processen. Suck!

      Gilla

  4. Bo L, Stockholm oktober 20, 2014 / 3:06 e m

    Stockholms stads beskrivning av de rivningshotade husen och hamnmiljön:
    ”Tullhuset visar att Norra
    Blasieholmshamnen hörde till en av de hamnar där
    man fick lasta och lossa utrikes styckegods.
    Tullhuset har högt kulturhistoriskt värde som en representant
    för det sena 1800-talets myndighets- och administrationsbyggnader
    i allmänhet och för Stockholms
    tullväsende i synnerhet. Tullhuset är en länk i kedjan av
    tullhus i Stockholm från olika tider och är ritat av den
    välkände arkitekten Axel Fredrik Nyström som även står
    bakom gamla riksarkivet.
    Magasinsbyggnaderna från 1910 tillsammans med
    markbeläggningen av storgatsten speglar en strävan
    vid 1900-talets början att förbättra tullens arbetsmiljö
    och skapa bättre och modernare lagringsmöjligheter
    i Stockholms hamnar. Magasinen är idag unika för
    Stockholm, då några liknande magasin inte längre finns
    bevarade i Stockholms hamnar.”
    Nobelstiftelsen begår kulturmord !

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.