Odenplan länge sen

Jag tänkte att jag skulle lägga ut en bild här snart från byggplatsen för Citybanan på Odenplan. Tänkte plåta vid soligt väder om det blir nåt mer sånt detta år. Har funderat på om det skulle gå att hitta nåt som kan anses vackert på Odenplan av i dag. Det är en utmaning som jag nog inte klarar. Jag har gått runt och spanat lite i väntan på den där soliga dagen. Men tills dess får det duga med en tillbakablickande bild. Är väl inte direkt vacker den heller men i alla fall…

Odenplan1962_2108-13Så här såg Odenplan ut i augusti 1962. Jag bodde inte i Stockholm då men jag känner igen husen som ju fortfarande finns i dag. Till vänster bortom dåvarande T-banenedgången med sitt karakteristiska tak går Norrtullsgatan norrut. Bilden är ju tagen lite snett mot kvarteret där Handelsbanken fortfarande ligger på hörnet (kv. Orion) och därför ser man inte Stadsbiblioteket som ligger till höger i den svaga backen ner mot Sveavägen. Huset som det står ”varje morgon Dagens Nyheter” på ligger på andra sidan Sveavägen mitt emot Stadsbiblioteket. (Syns bättre om du klickar på bilden).

Bilden har jag lånat från Stockholmskällan. Där står följande text:”SJ:s busslinjer 15 och 16 ersatte spårvägslinje 15 i augusti 1959. Busstypen på bilden kallades ”raketer” av förarna.” (Stockholmskällan. Bildens upphov: Håkan Trapp. Objektidentitet: 2108-13. Publicerat av Spårvägsmuseet).

11 reaktioner på ”Odenplan länge sen

 1. Bengt O. oktober 22, 2014 / 12:44 e m

  Fin bild. Jag minns Odenplan huvudsakligen från andra hälften av femtiotalet då jag bodde på Observatoriegatan. De gula (bruna?) bussarna fanns på din bild fanns inte då men många spårvagnståg, troligen på linje 15 trafikerades av uråldriga vagnar som jag just nu inte kunnat hitta bilder på eller typbeteckningar. Men det karakteristiska var att destinationen fanns på en sorts fyrkantig balk längst fram som föraren troligen fick snurra på för hand. (Växlarna fick ju läggas om med en spak genom fönstret.) Ett par gånger såg jag dessa tåg i snöstorm på Odenplan och kände det som om jag vandrat rakt in i en gammal rysk roman, S:t Petersburg eller så.

  Hoppas du hittar något vackert senare på året eller när man blir färdig. Jag har faktiskt inte varit på Odenplan på mer än ett år så jag vet inte hur det ser ut just nu.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 24, 2014 / 4:04 e m

   Det där med snöstorm låter fantasieggande. Kanske sågs en Rasputin i lång svart rock med kragen uppdragen om halsen och framåtlutad mot stormen med snabba steg ta sig in på Norrtullsgatan…
   Att du inte varit på Odenplan på mer än ett år är ingen förlust för dig (här är fult och trist!) men förstås för Odenplan och dom som bor där. Vi kunde ha tagit en fika nånstans.
   Och det där vackra spanar jag efter varje gång jag kommer förbi. Hittills inte hittat nåt.

   Gilla

 2. bloggarbjorn oktober 22, 2014 / 1:21 e m

  Spårvagnarna kommer jag ihåg, ‘mustangerna’ som väl var ganska färska då. Men bara fem år senare försvann de vid stora trafikomläggningen! Bussarna på bilden har jag inget minne av, men jag åkte väl mest spårvagn när behov fanns.

  Tycker det ser ut som ettans spårvagn. När jag tittar på Spårvägsmuseets sida så framgår det att ettan försvann och ersattes av buss redan 1964.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 24, 2014 / 4:03 e m

   Spårvagnar i Stockholm dom där åren har jag knappt några minnen alls av. Dom flesta linjerna var borta när jag kom till stan. Men jag har för mig att det gick en linje 7 från Odenplan ut på Djurgården. Det mesta las ju ner sen i slutet av 60-talet.

   Gilla

 3. Örjan oktober 22, 2014 / 1:55 e m

  VÄDER i morgon
  Under morgondagen sprider sig snöfallet över västra Norrland sakta österut och täcker hela Norrland till kvällen. Över sydöstra Norrland som regn eller blötsnö. VÄDER Över norra Dalarna snö som övergår i blötsnö. Sydvästra Svealand och nordvästra Götaland får ihållande regn. I resten av Götaland och Svealand mest mulet men på Gotland och i Stockholms län kan molnen bryta upp. Från 5-10 plusgrader i söder till 2-7 minusgrader i norr. Sydlig eller sydostlig vind. På kalfjället hård eller mycket hård vind.

  Gilla

 4. Gabrielle Björnstrand oktober 22, 2014 / 2:23 e m

  Det var fult och tråkigt redan då. Asplund och plarran var räddningen. Samt att mina tjusiga släktingar Torsten och Greta Winell bodde i huset med tornspiran.
  Odenplan just nu är helt dött för mig. Till och med Tranan har dålig akustik. Och det ska väl ändå inte en trana ha.
  Nej, jag går åt andra håll, så snart jag inte bara har ärenden.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 24, 2014 / 4:01 e m

   Nej visst, Odenplan är väldigt befriat från allt som skulle kunna anses vara ens i närheten av charm eller skönhet. Rafsigt, fult, tråkigt, rörigt… Jag är hjärtligt less på alltihop.

   Gilla

 5. Anne-Marie oktober 23, 2014 / 7:43 f m

  Jag var knappt ett år när bilden togs. 🙂
  Senare kom jag att ofta passera Odenplan när jag arbetade på Västmannagatan under flera år.
  När jag var i Stockholm i augusti förra året såg det ut som en byggarbetsplats kring hela Odenplan.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 24, 2014 / 4:00 e m

   Ja, där ser man: även du långt borta i USA har minnen från Odenplan. Byggarbetsplats har det varit nu i flera år. I januari 2010 var det motorsågsmassaker här och alla träd togs bort och sen var bygget igång. Det ska vara klart i slutet av 2017. Fast om det blir så vet man ju inte. Cykelgarage, t-banelinje norrut m.m. pratar man om. Dom håller kanske på flera år till. Suck!

   Gilla

 6. Andra året i Hjo oktober 23, 2014 / 9:05 e m

  Spårvagnarna bort. Men numer finns väl några linjer i Sthlm? I Gbg gnisslar de allt värre för var år. Köpte fel italienska som väl var billa men dåliga. Och bråttom får man inte ha.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 24, 2014 / 3:59 e m

   Ja, i slutet av 60-talet skulle dom bort. Men visst, nu finns ju några linjer här igen och fler blir det nog. Inte mig emot. Nej, man får inte ha så bråttom och en förutsättning är ju också att spårvagnarna funkar året om även med våta löv eller snö i spåret.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.