Klockor och kaffetorp

Ja, i dag var det ju dags för det vi kallar klockvandring. För att slippa fundera hur den eller den apparaten (radion, telefonen, klockan på ugnen m.m.) här hemma ska ställas om har vi en lapp i en kökslåda med anvisningar, som vi tar fram när det är dags. Och sen vandrar vi från pryl till pryl, den ena läser anvisningen, den andra ställer om. Fiffigt, va?!

Och nu lyser faktiskt lite svag sol över Odenplan. Oj oj. Kanske borde jag rusa ut och försöka plåta byggarbetsplatsen för Citybanan i förskönande solsken. Fast nu ska jag i alla fall först lägga ut en gammal bild här som inte har ett dyft att göra med vare sig klockvandring eller Odenplan. Utom då kanske som en påminnelse om tidens gång.

DSC_0012_1000På 1800-talet var det tydligen vanligt att ”fina damer” lärde sig teckna. Min farmors mor (fostermor om man ska vara noga) var en sån fin dam, och vi har en del gamla teckningar som hon gjort. På den här teckningen står det ”Kaffetorpet vid Borgholm d. 18 Aug. 1895”.

Nu googlade jag och såg att kaffetorpet fortfarande verkar finnas kvar – nu som Lillstuga i anslutning till andra byggnader där man enligt sidan kan ta emot ”ca 60 gäster inomhus och ca 20 i stallet”. Kaffetorpet ligger alldeles utanför Sollidens slottspark.

På en webbsida läser jag att förr i tiden gick det till så i den gamla byggnaden på bilden att ”Borgholmsbor och andra hade egna kaffebönor med sig hit och så kokade tanten kaffet till dem på de medhavda kaffebönorna. Servering på det här sättet startade 1893.”

Det var flera år sen jag var på Öland. Kanske dags för ett besök nästa sommar eller så. Man kan läsa lite mer om Kaffetorpet här. (Teckningen ovan blir som vanligt större och tydligare om du klickar på den).

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.