Dona nobis pacem

IMG_1019_141102Är det här en målning av Eugène Jansson?
Nä då, inte alls, det är en dålig bild tagen med mobilkamera ikväll i Hagaparken. Haga-Brunnsvikens Vänner ordnade ljusfest i parken för sjunde året i rad. För mig var det första gången. Det var mycket folk och det var inte alls särskilt kallt. Det var vackert och mörkt och lerigt och låg en doft av osande marschaller och facklor över nejden. Men mest var det som sagt vackert, och kören sjöng riktigt fint, sopranen Hanna Wåhlin också.

Och vi står där tillsammans en massa människor och njuter av sången och dom fladdrande ljusen i den alltmer mörknande kvällen. Och även om jag inte kände en enda människa där (säkert fanns det nån, men det var baske mig inte lätt att se i mörkret) så känns det ändå som en gemenskap. Lite som när vi välkomnar våren på Valborg, fast tvärtom kanske man kan säga. På bussen hem räknade jag på fingrarna: ungefär ett halvår till Valborgsmässoafton. Ja ja, så är det ju bara. Men hoppas vi får en fin vinter. Kanske kan vi få några gnistrande kalla dagar med strålande sol när man kan promenera på Brunnsvikens is eller trava runt Kungsholmen på isen.

Dom ljusa kvinnorösterna börjar och så kommer alla dom mörka mansrösterna in efter en stund. Kören avslutar med Dona nobis pacem (Giv oss frid) som kanon och mot slutet delar dom upp sig och går som två sjungande fackeltåg iväg upp mot Koppartälten till. Ett tag gick jag mellan dom där två ”armarna” liksom omsluten av sång och fladdrande facklor. Fint!

Haga-Brunnsvikens Vänner har en hemsida här.

5 thoughts on “Dona nobis pacem

 1. Anna november 3, 2014 / 8:49 f m

  Å vilken härlig beskrivning av härlig stund! ”Omsluten av sång”! Känns som att musiken kan ge en vaccinerande effekt mot vintersorgsenheten och arktisk apati, som är på väg. Jag var inte i Hagaparken, men det känns nästan som om du teleporterade mig dit för en kort stund. Tack! 🌺

  Gilla

  • Gabrielle november 3, 2014 / 11:29 f m

   Tack. Och nästa år kanske du är med på riktigt?

   Gilla

 2. Andra året i Hjo november 4, 2014 / 5:54 e m

  Apropå Eugène Jansson. För en massa år sedan såg vi blåmålarens utställning på Musée d’Orsay. Flickorna var små och klättrande på noshörningen som står utanför. Som inte var tillåtet fick vi snart veta. Ja, det var ett tag sedan.

  Gilla

  • Gabrielle november 4, 2014 / 9:52 e m

   Jag visste inte att man ställt ut Eugène Janssons konst i Paris. Roligt. Länge sen jag var på Musée d’Orsay så nån noshörning minns jag inte alls.
   Och det där med blåmålaren…jag tänkte när jag la ut bilden att om den verkligen alls skulle likna nåt av Eugène Jansson hade jag behövt fubba till himlen i blått i Photoshop.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.