Gul linje i galen tunna?

I förra veckan var jag på ett informationsmöte om den nya tunnelbanelinje som planeras från Odenplan till Arenastaden i Solna: Gul linje. Representanter från Stockholms Läns Landsting, SLL, och för Stockholms stad fanns på plats (i Gustav Vasa kyrka) och informerade och svarade på frågor.

Det som slår en efter denna informationsträff är att det faktiskt ser ut som om man håller på att hoppa i galen tunna med det förslag till Gul linje som lagts fram. Det verkar helt enkelt inte vara den bästa lösningen man fastnat för.

Vad är det för fel då? Ja, det handlar om sånt som att den dragning man planerar inte är utbyggbar för framtiden (går inte att dra vidare söderut), att det blir opraktiskt för resenärer som vill byta mellan linjer i t-banan eller till pendeltåget och som måste trava från en plattform upp till biljetthallen och så ner igen till en annan plattform. Själva byggprocessen innebär också stora ingrepp vid Odenplan: man kommer tydligen att arbeta med öppet schakt ungefär från Dalagatan bort mot Spelbomskans torg och Stadsbiblioteket. Under byggtiden kommer detta troligen att leda till stora störningar av trafiken i gatuplanet med tanke på alla bussar som ska ta sig fram där i korsande banor över Odenplan. Suck!

Och så en grej till som i alla fall är viktig för dom som bryr sig om grönska och träd i stan: I dag flankeras Gustav Vasa kyrka mot Upplandsgatan av två stora högt uppvuxna almar. Förr fanns flera stora vackra träd på Odenplan – bl.a. en över hundra år gammal stor och praktfull kastanj – men alla träden togs ner av Banverket/Trafikverket för ett par år sen. Nu finns bara träden vid kyrkan kvar.

Den ena almen framför kyrkan, den som står i hörnet mot Upplandsgatan/Karlbergsvägen, kommer troligen att offras i samband med bygget av öppet schakt för Gula linjen. Mer motorsågsmassaker alltså.

Tänk dig anblicken när man kommer från Sveavägen eller Stadsbiblioteket upp mot kyrkan: det står bara ett träd där, ett stort och vackert träd på ena sidan om kyrkans imposanta fasad – det andra trädet är helt enkelt puts väck, det finns inte längre! Borta, borta! Gone, baby, gone…

Fast vem bryr sig? Träd – äsch! Ja, det stämmer rätt väl med min teori om hur beslutsfattarna i stan tänker om träd: man bryr sig inte. Man tar ner dom om man tycker dom är i vägen och inser inte att det tar rätt lång tid för nya träd att bli stora. Man förstår inte vad träden betyder för människor som bor eller rör sig i stan.

Det finns faktiskt smartare lösningar för Gul linje än den föreslagna, lösningar som gör det bättre för resenärerna, som är utvecklingsbara för framtiden och som låter den stora vackra almen överleva.  Odenplansgruppen kommer att lyfta fram några såna lösningar på sin hemsida. I skrivande stund är dessa inte helt klara men snart kommer gruppens syn på saken att läggas ut på hemsidan. Den som vill använda samma skrivningar när man skickar in synpunkter är välkommen att göra det, säger företrädare för Odenplansgruppen. Se uppdatering nedan!

Tyck till! Säg ifrån! Det är dags nu.

Senast 14 december ska synpunkter på förslaget vara inlämnade.  Du kan lämna synpunkter genom att
– fylla i en digital enkät på SLL:s sida här.
– skicka e-post till tbanaarenastaden@sll.se
– skriva ett brev till Stockholms läns landsting, Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Box 225 50, 104 22 Stockholm.
Märk kuvertet ”Tunnelbana Odenplan–Arenastaden”.

OBS Uppdatering 7 december:
Odenplansgruppens synpunkter på SLL:s förslag till Gul linje finns nu – i förkortat skick – på gruppens hemsida: Nyhetsbrev nr 31 här.

2 thoughts on “Gul linje i galen tunna?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.