Gustav Vasa och almen

SSME032605SFör länge sen, långt före min tid, fanns det gott om träd på Odenplan och även efter Odengatan och Karlbergsvägen. Bilden ovan togs 1930. Jag har lånat den från Stockholmskällan. (Stockholmskällan. Stockholms Stadsmuseum, Fotonummer E 32605).

Träd i trakterna av Odenplan är numera en rätt sällsynt syn, och värre kan det bli, tyvärr! Gustav Vasa kyrkas imposanta fasad mot Upplandsgatan flankeras i dag av två stora höga träd. Trädet som syns närmast på bilden nedan kanske inte finns kvar så länge till? Om man ska dra den nya tunnelbanelinjen – Gul linje – enligt det förslag som SLL presenterat går den stora almen nästan säkert inte att rädda.

I förra inlägget skrev jag vad jag tycker om förslaget till Gul linje. Att anblicken av kyrkan skadas allvarligt när almen sågas ner är inte den enda bristen hos förslaget. Det finns fler: läs inlägget om Gul linje i galen tunna! Och glöm inte tala om för SLL vad du tycker!

_DSC6416_Almen141207I dag tog jag ett par bilder av hur det ser ut vid kyrkan och på Odenplan en sån här kall murrig decemberdag med aning av regn i luften. Att ta en bild rakt framifrån med den röriga byggplatsen mitt på torget är inte lätt. Man får förstås inte gå in där, det är avspärrat. Så det får bli så här – som bilden till höger – jag riktade in objektivet genom stängslet.

_DSC6431_Almen141207På ena sidan, till höger, ser du lite av den nya stationsbyggnaden (ingång till t-banan + så småningom till Citybanan) med sin karakteristiska form av hängmatta, banan eller vad den nu kommer att kallas i folkmun. Eller gradängen kanske? Till vänster håller man på och bygger cykelgaraget. Och längst bort ser du kyrkan med dom två stora träden, där det som står till höger kanske snart är ett minne blott. Visst är det trist om det försvinner!

Träddöden på och vid Odenplan har verkligen varit massiv. På torget fanns bara för ett par år sen många stora uppvuxna träd, bl.a. den över hundra år gamla och mycket praktfulla kastanjen. Allt försvann när dom började med stationen för Citybanan. Motorsågarna gick heta vintern 2010.

Odenplansgruppen har tittat närmare på SLL:s förslag till Gul linje och även funderat på förslag till andra dragningar av den nya  tunnelbanelinjen. Läs Nyhetsbrev nr 31 på Odenplansgruppens hemsida här.

4 thoughts on “Gustav Vasa och almen

 1. Andra året i Hjo december 8, 2014 / 2:35 e m

  Imponerande kyrka.
  Eftersom jag inte bor i Stockholm och inte är insatt alls har jag inte så mycket att säga om saken – inte annat än generellt, och då är det synd att gamla vackra träd åker ner.

  Gilla

  • Gabrielle december 11, 2014 / 4:56 e m

   Ja, det är en krallig kyrka det där. Har varit där på skolavslutningar flera gånger. Man borde ta vara på sammanhanget torget-och-kyrkan bättre. Skulle kunna bli riktigt fint. Bara man låter bli motorsågen.

   Gilla

 2. norbergianblue december 8, 2014 / 6:56 e m

  Bedrövligt är vad det är, med trädens öden. Jag läste något om att man för en tid sedan, planterade träd längs Hornsgatan, för att komma tillrätta med luftföroreningarna, och att det hela utföll väl. Verkar ju konstigt då att på andra centrala platser radera ut all grönska. Men ingenting förvånar ju längre…

  Gilla

  • Gabrielle december 11, 2014 / 4:54 e m

   Hm, ja det är trist. Stora träd går ju rätt dåligt att ersätta med blompottor av olika slag. Det blir inte riktigt samma. Men dom kanske tycker det duger, dom som bestämmer.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.