Träd och politik

För en tid sedan var jag i Melbournes stora vackra Botaniska trädgård. Som vid tidigare Australienresor gick jag för att se hur det gått med det s.k. Separation Tree. Trädet är ett Red River Gum tree, ett sorts eucalyptus.

imageÄnnu en tid sträcker det sina grenar högt upp mot himlen – som det gjort i flera hundra år nu. Trädet tros vara från omkring 1670. Men snart är alla grenar, ja hela kronan troligen borta och kvar finns kanske bara den kraftiga stammen. Vid två tillfällen under senare år har nån gett sig på trädet med en machete eller en yxa. 2010 lyckades denna någon barka av stammen i ett brett band nästan hela vägen runt. 2013 barkade man av resten. Experter har provat alla möjliga behandlingar för att få det gamla trädet att överleva, men nu verkar det kört. Läste nånstans att trädet dödförklarats nu i början av detta år.

Av säkerhetsskäl ska kronan tas bort medan stammen bevaras. Trädet är nämligen ett historiskt minnesmärke. Det var under detta träd som Melbourne-borna samlades 1850 för att fira att Victoria blivit en egen stat och slapp lyda under Sydney och New South Wales. Därav namnet Separation Tree.

Dom som så illa skadat trädet och nu lyckats i sina försök att döda det har man inte fått tag på. Anledningen till vandaliseringen vet man inget om. Handlar det om en protest mot samhället? En protest mot den vita koloniseringen av Australien? Platsen där Botaniska trädgården ligger användes av ursprungsbefolkningen innan europeerna kom till Australien. Därmed inte sagt att det är aboriginer som dödat trädet. Andra träd och växter i Botaniska har förresten också utsatts för attacker. Kanske handlar det som sagt om protest mot samhället och dom som styr?

”Det går inte att komma ifrån att trädgårdar är politiska” säger Damon Young, som skrivit boken Philosophy in the garden. Att anlägga en trädgård handlar ju om mark och ägande. Jag har inte läst hans bok, läste vad han sagt i artikeln ”Crusaders, crackpots and cacti” i Sydney Morning Herald från häromåret. Går kanske att hitta via smh.com.au om du är intresserad av att läsa mer om sånt här sorgligt dödande av träd och sånt.

4 thoughts on “Träd och politik

 1. Andra året i Hjo februari 1, 2015 / 6:01 e m

  Man undrar till vilken nytta?
  I Göteborg har vi en stord grandödare i Delsjöterrängen. Har härjat i många år. In i finkan, säger jag. Om man hittar token vill säga.

  Gilla

  • Gabrielle februari 7, 2015 / 7:21 e m

   Nä, nån nytta kan man ju inte direkt tala om. Trist med den där grandödaren.
   Här i Stockholmstrakten har det ju hänt att folk förgiftat träd för att få bättre utsikt. Tror t.o.m. att det drabbat träd på Norrmälarstrand, alltså Kungsholmen. Usch och fy! En bra idé är då att plantera dit ännu högre träd.

   Gilla

 2. Krönikören februari 2, 2015 / 8:42 e m

  Det finns bättre sätt att visa sitt missnöje eller protestera mot något än att ge sig på ett gammalt träd. Trist.

  Gilla

  • Gabrielle februari 7, 2015 / 5:52 e m

   Visst finns det bättre sätt – om det nu är en protest och inte bara ren förstörelselusta. Vilka drivkrafter som ligger bakom sånt här agerande får man ju bara reda på om nån åker fast eller om nån organisation tar på sig ansvaret. Hittills har det inte skett, vad jag vet.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.