Ta påven i örat

Ja nu blev det så där igen. Jag går på stan för att göra en del ärenden och så får jag en melodi i skallen. Den här gången en gammal sjömansvisa där den enda strof jag kan utantill lyder så här:
Från Engeland te Skottland där seglade en brigg
å ruttna va dess master å trasiga dess rigg,
för koss i jesse namn
Va dä går långsamt fram,
vi hurra för den resan när vi kom te Köpenhamn!

Hur dom kunde komma till Köpenhamn på den rutten förtäljer inte historien.
Och varför började jag sjunga på den visan då (förstås bara inne i huvet så folk inte ska tro jag är tokig)? Jo, jag gick förbi Odenplan och tittade in på bygget för Citybanan och konstaterade att inte mycket verkar ha hänt sen jag senast tittade på det ett par dar före jul. Det ser inte ut att gå undan direkt. Har dom haft långledigt tro?

Apropå ”jesse namn” kom jag också att tänka på påven. Han har tydligen gjort bort sig genom att säga att det är ok att slå barn bara man gör det ”på rätt sätt”. Vid en audiens i onsdags talade påven ”om en man som berättade för honom att han ibland måste slå sina barn, men aldrig i ansiktet eftersom han inte ville förnedra dem. ‘Den mannen har sinne för heder. Han måste straffa och han gör det på rätt sätt’, sade påven.”

Kanske kan man tycka att det där är en obetydlig händelse, och det är det förstås i jämförelse med en massa andra händelser i världen senaste dagarna. Samtidigt ska man komma ihåg vilket stort inflytande påven och katolska kyrkan har. Nog finns det anledning att ta påven i örat. Troligen fick påven själv dalj som liten, och några egna barn har han ju inte (vad jag vet) så han har väl inte haft anledning att läsa på om hur man tar hand om barn. Han borde läsa Robin Grilles bok om hur barn behandlats genom tiderna och om nya rön om hur man kan skapa en bra uppväxtmiljö för barn. En artikel om Robin Grilles bok kan du läsa på sidan Längre texter, se flik ovan. Om påven och hans syn på barnaga kan du läsa hos svt här.

12 thoughts on “Ta påven i örat

 1. Klipspringer februari 8, 2015 / 4:04 e m

  Det är ju inte första gången påve Bergoglio uttalar sig egendomligt. ”Den som förolämpar min mor får vänta sig en käftsmäll” sade han nyligen och menade att man inte får ”utmana, förolämpa eller förlöjliga” meningsmotståndare. Allt detta efter Parisanslaget. Han menade också att kristna inte skulle fortplanta sig ”som kaniner” vilket faktiskt föranledde en protest från kaninodlarnas riksförbund.

  Översättningarna har jag gjort från en artikel i dagens Der Standard. Jag hinner tyvärr inte översätta den i sin sin helhet men slutklämmen är ungefär: ”Inte heller under honom blir det någon förändring vad gäller kvinnodiskriminering, celibat, sexual- och familjeliv eller barnuppfostran. Han och hans rådgivare har igen personlig erfarenhet av dessa saker och kan därför närmast liknas vid blinda konstkritiker.”

  Nu lär det väl bli ett uppror bland de rätt- och lätttrogna. Den som förolämpar påven kan nog vänta sig åtminstone en verbal käftsmäll. Ungefär som om någon skulle ge sig på Jonas Gardell, Fredrik Lindström eller Bodil Malmsten i Sverige…

  Länk till artikeln (DE) http://derstandard.at/2000011399072/Papst-Franziskus-der-blinde-Kunstkritiker

  Gilla

  • Gabrielle februari 8, 2015 / 9:28 e m

   Jaså minsann, det har hoppat grodor ur den påvliga munnen tidigare.
   Roligt att kaninorganisationen protesterade!
   Jag tragglade mig igenom den tyska texten och förstod i alla fall ein bißchen.

   Gilla

 2. Finn Bergstrand februari 8, 2015 / 6:45 e m

  ”Kors i Herrans Jissu namn, är väl detta Köpenhamn!” förknippar jag med Falstaff, fakir. Frågan är om han inspirerat till din sjömansvisan. Troligen var det tvärtom

  Gilla

  • Gabrielle februari 8, 2015 / 9:32 e m

   Googlade och såg att du har helt rätt: det är Falstaff, fakir. Har inte vetat så mycket om honom alls. Visste inte att han dog så ung heller, bara 31 år. Man lär sig och lär sig…

   Gilla

   • Klipspringer februari 8, 2015 / 11:33 e m

    Ett citat ur ”Den uppriktige Portugalaren”: ”Även denna lök är något anfrätt av flarn! Giv mig en flarnfri schalottenlök du drummel!

    Gilla

    • Gabrielle februari 9, 2015 / 9:29 f m

     Aha! Det kommer därifrån. Roligt.
     Falstaff, fakir verkar ha skrivit sånt som kunde ha hamnat i Blandaren i varje fall på den tid den var riktigt bra. Sent 40-tal? Jag har två ex fast just nu hittar jag dom inte så jag kan inte kolla årtalen.

     Gilla

 3. Andra året i Hjo februari 10, 2015 / 2:55 e m

  Tror att barnaga är vardagsmat i både Italien och Frankrike. Kanske bör man inte prata så mycket om heder alls när det gäller att slå barn. I rumpan kanske så att de inte kan sitta. Fast jag bryr mig inte så mycket om vad påven säger, är inte religiös på något sätt och saknar det inte.

  Gilla

  • Gabrielle februari 11, 2015 / 12:20 e m

   Javisst. Minns du händelsen för ett par år sen då en italiensk pappa på turistresa i Stockholm agade sitt barn så folk såg det? Han dömdes till dagsböter för misshandel och i italienska tidningar skrev dom om hur konstiga vi är i Sverige…
   Nä, påven bryr jag mig inte om heller för egen del – annat än som maktfaktor över alla katoliker. Jag är inte heller troende.

   Gilla

 4. norbergianblue februari 10, 2015 / 3:45 e m

  Barnaga förekommer nog en hel del i Sverige också, men eftersom det är i lag förbjudet så talar ingen om det.Men numer tror jag inte man slår i uppfostringssyfte. Det handlar nog mer om att stressade människor tappar tålamodet, och inte längre orkar med några pedagogiska samtal med sina barn.Man klipper till dem i ren affekt.

  Gilla

  • Gabrielle februari 11, 2015 / 12:21 e m

   Ja usch, så där är det kanske. Men jag tror ändå det är bra med ett förbud i lag: det kan påverka attityder hos folk.

   Gilla

 5. Bert Bodin februari 10, 2015 / 4:05 e m

  Jag har starka dubier kring allt som gäller religion och religionsutövande. Men jag måste ge påven en liten eloge för sina uttalanden den senaste tiden. Han kanske rentav är mänsklig.

  Men i övrigt …. Religion är privat, ska vara privat och är aldrig, aldrig någonsin en sanning som ska pådyvlas alla människor.

  Gilla

  • Gabrielle februari 11, 2015 / 12:24 e m

   Ja ja, om religion håller jag med dig till 100 %. Jag tänker ibland att om vi kunde sudda ut all religion helt över hela världen så skulle vi få en bättre värld. Men som sagt, i brist på den möjligheten ska religion vara helt privat och aldrig pådyvlas andra – inte heller från föräldrar till sina barn. Men det är kanske en omöjlighet det också…

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.