På stranden (5)

_DSC6690_HalfMoonBayJa, nu blir det lite Australien igen. Bild från just den här stranden har varit med tidigare en eller annan gång, senast i inlägget Australienbilder för ca en månad sen. Där hade jag med det gamla fartyget Cerberus (numera vågbrytare) och vattnet omkring. Men när jag tog bilden ovan vände jag ryggen mot havet. Bilden är tagen på Black Rock Beach vid Half Moon Bay, en bit utanför Melbourne.

Här skulle man förstås ha haft en geolog med sig som kunnat förklara varför det ser ut så här med dessa branta, rödbruna, taggiga och eroderande bergsformationer ovanför själva stranden med såväl sandstrand som klippor. Små stigar finns däruppe på bergsbranten, ibland djupt nerskurna som mellan höga ”torn”. Jag gissar att ”stigarna” formats dels av strömmande regn, dels av att många människor provat att gå där. Det är inga stabila formationer det här och inte ofarligt att röra sig däruppe. På varningsskyltar manas man att inte alls gå där.

Så här lär många strandpartier längs denna del av kusten ha sett ut förr i tiden. På dom flesta ställena har man sen ändrat kustlinjen ordentligt, grävt bort såna här osäkra partier, fyllt igen och stabiliserat på olika sätt. Såna här kraftigt eroderande klippor av halvt konsoliderad lera tillsammans med hårdare sandsten (tror jag) brant ovanför en strand kallas ofta ‘bluff’ på engelska.

Amatörgeologi av nåt slag blev väl det här… Och så för all del: rätta mig om jag har fel!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.