Själens muskel

Ja, nu har jag lärt mig nåt nytt igen. Det finns en grupp muskler vid höftpartiet på oss människor som brukar kallas Psoas (uttalas ”soas”) bland dom som håller på med sånt här – läkare, sjukgymnaster, tränare, yogatränare m.fl. Ordet Psoas är en förkortning av Iliopsoas, som egentligen står för en grupp muskler: Psoas major, Iliacus och Psoas minor. Det handlar om våra s.k. höftböjarmuskler. Psoas kallas också på nån sida för människokroppens ”filet mignon”!

Dom här höftböjarmusklerna behöver vi förstås när vi går eller springer och säkerligen annars också. Det är tydligen dom som håller ihop benen med resten av kroppen och det låter ju onekligen som en rätt viktig uppgift!

På en del sidor om Psoas kallas muskelgruppen ”Själens muskel” eftersom den tydligen hänger så mycket samman med hur vi mår. Vår moderna livsstil – mycket stillasittande, bilkörande, stressande hit och dit, kanske felställning när vi sitter, fel utformade skor osv – gör att Psoas hela tiden triggas att dra ihop sig som om vi ständigt gör oss beredda att springa, att fly undan eller att slåss. Låter inte alls nyttigt. Och det kan leda till en hel massa problem. Ryggont, ischias, ont i knäna, diskproblem, matsmältningsproblem… Det gäller tydligen att försöka släppa på onödig spänning i sin Psoas.

Hm, här har jag levt ett långt liv och inte alls brytt mig om min Psoas. Det får det väl bli ändring på. Riktigt hur det ska gå till har jag inte kommit fram till än. Handlar kanske mycket om avslappningsövningar och sånt?

Om dom sidor om Psoas som jag tittat runt på nu kan kallas vetenskap eller om det är ”nys” eller nån sorts flum vet jag inte riktigt. Men det här med sambandet kropp och själ tycker jag är intressant och det är därför jag bloggat om det nu. Och jag får väl läsa på lite här och var för att lära mig mer. Yoga har jag inte provat – är inte säker på att det är nåt för mig. Men jag hittade en engelskspråkig sida om yoga där man skriver en hel del om Psoas: här. En annan engelsk sida om Psoas har du här.

6 reaktioner på ”Själens muskel

 1. Bert februari 25, 2015 / 11:16 f m

  Nytt även för mig. Jag har dock en viss, kalla det skepsis, mot en del företeelser i hälsobranschen. Det beror förmodligen på att jag aldrig gjort, eller behövt göra några särskilda åtgärder för att hålla mig på benen. Lycklig över det, förstås. Kanske blir det annat ljud i skällan när jag råkar ut för något.
  Hm!

  Å andra sidan – Förebyggande är ju också bra. Det håller jag ju på med förstås.

  Gilla

  • Gabrielle februari 26, 2015 / 6:44 e m

   Ja, en hel del skepsis känner ju jag också inför diverse hälsotrender, det var därför jag skrev det där om ev nys och flum… Fast muskeln lär ju finnas där förstås, den är inget nys. Och visst är det intressant med sambandet kropp och själ, det behöver man ju inte några hälsotrender för att uppleva själv.

   Gilla

 2. Andra året i Hjo februari 26, 2015 / 10:19 f m

  Sedan vi köpte hund har jag inga problem med stillasittande. Går och går så att fotvalven ömmar. Köpte mig ett par rejäla vandringskängor och då blev det bättre. Lycka till med själens muskel.

  Gilla

  • Gabrielle februari 26, 2015 / 6:47 e m

   Jag tycker mycket om hundar men har ingen egen. Fast det går fint att gå och gå utan hund också. Och jag hoppas min ”själens muskel” mår prima. Din med! 🙂

   Gilla

 3. Olle mars 1, 2015 / 9:34 f m

  Googla iliopsoas i stället sá blir du lite mer skrämd
  iliopsoas kan visst fördelas individult men det Är en grupp som jobbar tllsammans
  Skeppsis ska alltid finnas
  Goa skor, tjejer köper sällan goa skor till deras fötter men desto vackrare för deras ögon.. Det är ändá bara damerna i 007 som kan springa i högklackat.
  men de tjejerna är ju precis som 007, eller Kingsman, inte normala..
  Inlägg hos ortopedingenjören
  Kvalitetsskor frán Mephisto eller Rockport!! 😉

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2015 / 3:16 e m

   Ja, kanske blir man skrämd… Men i alla fall är det intressant att lära sig lite mer även om muskler. Som det ju nästan är med allting!
   Vilka skor man har är förstås viktigt för hur ben, rygg – och säkert inte minst iliopsoas – mår. Att du kan mycket om det här förstår jag. Och visst, ”skodonen” i Kingsman var onekligen imponerande. Tänk att dom kan göra så där på film numera!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.