Förlåt mig-lapp

img191_ed2”Sent ska syndaren vakna” brukar det heta. Fast hur sent den här syndaren vaknade vet jag inte. Och vem tjuven var vet jag inte heller. I varje fall var det en person med samvete som ångrade vad han eller hon gjort och lämnade tillbaka pengarna från ”en öfver synden bedröfvad själ”.

Jag gräver lite för att få en uppfattning om hur mycket pengar det var. Hittar följande: ”32 skilling banco år 1857 kunde köpa lika mycket varor och tjänster som 54.69 SEK år 2015 mätt med konsumentprisindex”. Alltså hela stölden lite drygt 100 kr.

Den bestulne var f.d. kaptenen Harald Hjärne som tydligen bodde på Regeringsgatan 50 i Stockholm då. Den här ”Förlåt mig”-lappen och dom två gamla slitna sedlarna har vi hittat bland diverse släktpapper. Fast Harald Hjärne var inte alls släkt med oss. Men hans dotter Agnes blev fostermor till min farmor på 1880-talet.

Jag gräver lite om Harald Hjärne också. Ser att han var född 1801 på Vaxholms fästning och att han sex år gammal blev inskriven som fanjunkare vid Drottningens livregemente. Sex år! Den lilla fanjunkaren växte upp och blev stor och bodde så småningom med sin familj på Klagstorp i Skövdetrakten. Där föddes sonen Harald, som sen blev en känd man som riksdagsledamot och historiker. Och så dottern Agnes då, som gifte sig Wallner och blev fostermor till min farmor (adoption fanns inte på den tiden).

Harald Hjärne flyttade till Stockholm med familjen och bodde där till 1862 då dom flyttade till Umeå. Så det är lite lustigt: Stölden bör ju ha skett före 1862 och på sedlarna står det 1857 . Men dom är väldigt slitna. Nåja, det är väl inte meningen att man ska förstå allting…och kanske var det helt enkelt väldigt dåligt material i såna här sedlar så dom slets fort. Jag ser för mig hur den här okända personen står och tummar på sedlarna i nån ”schangdåbel” trappuppgång i ett gammalt stiligt hus på Regeringsgatan 5o och stoppar dom och lappen i brevinkastet med en glänsande mässingsplåt som det står Hjärne på. Huset finns inte kvar.

3 reaktioner på ”Förlåt mig-lapp

 1. Olle mars 1, 2015 / 9:37 f m

  Samma Agnes som du hade pá tvá bilder 2011..
  Härligt med minnen och olika storries

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2015 / 3:20 e m

   Ja just det: samma Agnes! Roligt att du snappade det.
   Är nån mer intresserad av Agnes, tro? Inlägget från 2011 är här.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.