Flytta Nobel Center!

Flera gånger har jag bloggat om stadens planer på att förlägga ett Nobel Center på Blasieholmen bakom Nationalmuseum. Man vill bygga en stor guldskimrande byggnad för Nobelstiftelsen på platsen. Jag har mina dubier vad gäller det där guldskimret med tanke på hur det gick med konferensanläggningen vid Stockholm Waterfront. På arkitektritningarna såg det spännande och vackert guldigt ut. I färdigt skick ser byggnaden mer ut som en stor hög med spretiga grå armeringsjärn. Suck!

Blasieholmen är av flera skäl en illa vald plats för ett sånt här stort bygge. Självklart vore det mycket smartare att förlägga Nobel Center i anslutning till vetenskapscentra som t.ex. KI, Universitetet eller KTH – i den nya Hagastaden, kanske.

_DSC5271_tullhus600Många jobbar för att bevara den unika miljön på Blasieholmen. Titta på ”Bevara Blasieholmen – Flytta Nobelbygget” (länk nedan).

På den hemsidan hittar jag lustigt nog också bild på den nya 100 kronorssedeln. Greta Garbo pryder framsidan och på andra sidan ser man Blasieholmen i dess nuvarande utseende! Med flera stora träd och med det gamla tullhuset, en miljö som ju ska bort om Nobel Center byggs. Hm… ett exempel på att den ena handen inte vet vad den andra gör, kanske.

Mycket är redan skrivet och sagt om förslaget till Nobel Center och valet av just Blasieholmen för bygget. Kritik har kommit från många håll. Men staden går väl vidare med sina planer, kan jag tro. Nu ska man i alla fall visa upp förslaget och inbjuder allmänheten att komma och titta på det och diskutera. Man ställer upp en ”dialogpaviljong” på Nybroplan som ett inslag i det samråd som pågår till 22 april. Det står så här på stadens sida:
Stockholms stads dialogpaviljong finns på Nybroplan den 26-27 mars 2015, kl 11.00-19.00 samt den 28 mars kl 11.00-16.00 för att visa planförslaget. Representanter från Stockholms stad finns på plats för att diskutera och svara på frågor. Visionspromenader utgår från paviljongen den 28 mars kl 12.00 samt 14.00.”

Om du har möjlighet så gå dit och titta och tala om vad du tycker!

Hemsidan för ”Bevara Blasieholmen – Flytta Nobelbygget” här. Där finns en hel del intressant läsning. Om vad man offrar om man bygger Nobel Center på just den här platsen på Blasieholmen kan du t.ex. läsa i mitt inlägg från förra våren ”Stockholm sjöfartsstaden” här. Där finns också bild på en litografi av Mona Huss Walin som jag nog använt ytterligare nån gång bara för att den är så fin!

Uppdatering: Glömde skriva att på lördag 28 mars ordnas ett torgmöte om Gamla tullhuset och hamnmagasinen på Blasieholmen. Det sker på Nybroplan lördag 28 mars, kl 11.00.

Uppdatering 29 mars: Jag kände väl en viss resignation när jag skrev inlägget ovan. Men det tar jag tillbaka. Många goda krafter arbetar för att stoppa det här mastodontprojektet, och naturligtvis finns det möjligheter att göra det. Vill tipsa om några intressanta länkar. Peder Wallenberg skriver om att pengar som är öronmärkta för vetenskaplig forskning lånas ut för finansiering av det här projektet. Artikel i DN 2 mars här. Och apropå mastodont, titta på den bild som Vi i Vasastan visar. Jisses, nån varsam komplettering av bebyggelsen i stan handlar det verkligen inte om! Titta här.

Uppdatering i början av april: Ja, sen har det ju kommit kritik från fler håll. Stadsmuseet och Kulturförvaltningen i Stockholms stad kommer med stark kritik. Här är några länkar: Tjänstemän ifrågasätter Nobelcentret, Stadsmuseet kritiserar Nobelcentret, Låt Nobel Center förbli en dröm.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.