Full rulle

img222_FolkePTuffing på isen. Det är en god vän till min morfar som kör i full fart på den istäckta sjön Åsunden nära Ulricehamn. Han hette Folke Persson och var lärare – i Ulricehamn tror jag. Fotot, som han gjort som ett vykort, hittade jag bland gamla släktpapper. Nåt hjälmtvång fanns säkert inte på den tiden. Vad det är för märke på motorcykeln vet jag inte, men kanske nån som ser bilden vet?

Texten daterad 7/3 1922 lyder: ”Hej Broder! Körde i söndags på isen till Sjöbo och konstaterade att korparna börjat se om sitt gamla bo. Slutet på mars har de säkert ägg. Nu håller isen tyvärr inte längre. Obs! hjulens form. Hälsa familjen!”

I ett brev daterat ungefär tre veckor tidigare skriver Folke P om en tävling på Åsundens is på plogad bana. Han var inte med själv eftersom han var sjuk. Så här berättar han i brevet: ”Åsunden vimlade af skidåkare och på middagen startade ett 20-tal motorcyklar i ursinnig hastighetstäflan på en på sjön plogad bana. Allt detta fick jag bevittna endast från mitt fönster. Banan finns i alla händelser kvar, och i slutet af denna veckan skall jag hänge mig åt obehärskade hastighetsorgier. Högsta under täflingen uppnådda hastighet var inte mer än 72 km/tim.”

Jag träffade aldrig Folke, men jag minns att min morfar berättade om honom. Han var singel – fast så sa man förstås inte då. Han hade tydligen både bil och motorcykel. Det finns bilder från tillfällen när han tagit min morfar och mormor och barnen på utflykter med bilen, till Öland m.m. Fotograferandet var tydligen ett intresse och även att titta på fåglar. Kanske var han lite våghalsig av sig? 80 km/tim och så på is som strax därefter blev för dålig att köra på. Huvaligen!

3 reaktioner på ”Full rulle

 1. Andra året i Hjo april 6, 2015 / 3:15 e m

  Härligt vykort! Isracing på sjön Åsunden. Ulricehamn ligger fint i sluttningen.

  Gilla

  • Gabrielle april 7, 2015 / 6:37 e m

   Aha, det är stan man ser där långt borta. Är inte så bekant med den där trakten. Fast jag minns att det var nån som dog på Åsundens is. Googlar förstås och ser att det stod ett slag där på isen i januari 1520. Svenskar mot danskar. Danskarna vann. Sten Sture d.y. blev sårad och dog. Och säkert en massa andra också. Långt före motorcyklarna… Men om killen på motorcykeln var lärare i historia kanske han kände dom historiska vingslagen när han vrålade fram i 80 knyck över isen.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.