Billie Holiday

Billie_HolidayI dag är det 100 år sen hon föddes, sångerskan med det där alldeles speciella sättet att använda sin röst. Uttrycksfullhet, karisma.

Stor artikel om henne i SvD i dag där hennes sorgliga livsöde berättas. Där finns också länk till en insjungning av en av hennes absolut mest kända sånger: ”Strange fruit”. Långsam vacker och plågsam sång.

Läs SvD här. Länk via SvD till ”Strange fruit” här.

4 thoughts on “Billie Holiday

 1. norbergianblue april 8, 2015 / 8:48 f m

  Har ingen relation till Billie Holiday själv, men äldre systrar spelade en del. Long gone blues känner jag igen, och den du nämner, Strange fruit med sin ontimagen-text. Med hennes speciella röst blir den en riktig smäll i solar plexus.

  Gilla

  • Gabrielle april 8, 2015 / 10:21 f m

   Jag kom nog delvis in på Billie Holiday via en tidigare sångerska, Bessie Smith, som jag ramlade på under 80-talet av nån anledning som jag inte minns. T.ex. ”Gimme’ a pigfoot and a bottle of beer” eller ”Nobody knows you when you’re down and out”. Rätt mycket stämning i såna där gamla lite halvrisiga inspelningar från 20-talet och sånt.

   Gilla

 2. Andra året i Hjo april 8, 2015 / 2:49 e m

  Köpte en trippel-CD för någon månad sedan. Tänkte att nog borde man lyssna lite på henne. För mig som vuxit upp med Dylan och Beatles har det blivit annat.

  Gilla

  • Gabrielle april 8, 2015 / 4:40 e m

   Det är samma här med Beatles och Bob Dylan m.fl. Både Billie Holiday och förstås ännu mer Bessie Smith är ju före min tid. Men rätt häftiga att lyssna på. Prova Bessie Smith också, nån gammal inspelning från 20-talet t.ex. ”Nobody knows you when you’re down and out”. Inte världens bästa inspelningstekniskt men vilken känsla och vilken röst!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.