Shaken not stirred (3)

Ja, tänka sig…man ska bygga mer vid Odenplan, inte bara station för Citybanan där bygget ju fortfarande pågår utan även ny linje för tunnelbanan, den s.k. Gula linjen. Man planerar att gräva alltihop uppifrån och det ska man bl.a. göra alldeles intill Gustav Vasa-kyrkan. Nu larmar man i kyrkan om att det kan bli skakigt värre därinne och framför allt för det stora prechtiga barockaltaret som finns där. ”Kyrkan kräver att t-banespår flyttas” läser jag i tidningen Mitt i Vasastan.

Projektchefen för t-banebygget Malin Harders bekräftar i artikeln att Gula linjen ska byggas uppifrån men det står också att planerna kan komma att ändras. ”Ett alternativ är att lägga sig djupare under Citybanan. Det är en av de varianter vi tittar på” säger Malin Harders. Hon säger också att den lösning man nu arbetar med innebär att t-banelinjen inte går att förlänga söderut i framtiden. Lite feltänkt där kan man tycka! Jag skrev om det i inlägget ”Gul linje i galen tunna” nån gång före jul när samrådet pågick.

Altaruppsatsen, skulpterades på 1720-talet av bildhuggaren och skulptören Burchard Precht för Uppsala Domkyrka. I början av 1900-talet flyttades den sen till den då nybyggda Gustav Vasa-kyrkan. Altaruppsatsen lär vara Sveriges största skulpturverk i barockstil. För egen del tycker jag altaret är mer svulstigt än vackert och altare är ju inte riktigt min grej. Men skaka sönder vore förstås trist ändå! Och en stor förlust för dom som bryr sig om konst, kultur och historia.

Om man nu kan tänka sig att planera om dragningen av t-banelinjen kan ju funktionen bli väldigt mycket bättre för alla t-baneresenärer både nu och i framtiden + att dom som värnar om gamla konst- och kulturskatter, barockaltare och sånt, blir glada och nöjda. Förslag till andra och bättre lösningar finns ju.

Artikeln i Mitt i Vasastan som pdf har du här. Det ska vara pdf för Tisdag 28 april 2015, Nr 18. Blogginlägget ”Gul linje i galen tunna” finns här. Odenplansgruppens synpunkter på den planerade lösningen kan du läsa om i Nyhetsbrev nr 31 via den här sidan.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.