Den stora djupa skammen

Ja, det är så det känns – en stor, djup och bitter skam över att vi i Sverige – svenska makthavare, politiker, diplomater, organisationer m.fl – inte lyckats få den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri. Nu har han suttit fängslad i 5 000 dagar i Eritrea. Fortfarande utan rättegång. Och vad görs egentligen för att få honom fri?

Naturligtvis går tankarna till ett annat djupt skamligt och bittert svenskt misslyckande: historien om Raoul Wallenberg och den svenska tafattheten och sjabblandet som gjorde att han dog i fängelse i Sovjet. Han kom aldrig hem. Förra sommaren läste jag två böcker om Raoul Wallenberg: Bengt Jangfeldts bok ”Raoul Wallenberg. En biografi” (2012) och Ingrid Carlbergs ”Det står ett rum här och väntar på dig. Berättelsen om Raoul Wallenberg” (2012). Jag blev verkligen djupt berörd, tårarna rann. Förtvivlan, ilska, djup skam över att inte mer gjordes för att få honom fri. Jag var inte med själv på den tiden, men jag är med nu. Och jag vill inte att det ska gå så där fruktansvärt illa igen.

Har bloggat om Isaak ett par gånger tidigare: pressfrihetens dag i maj 2007 hade det gått 2 048 dagar, och sedan maj 2010 hade det gått 3 144 dagar. Och nu alltså 5 000 dagar. Vad har man gjort under alla dessa år? Nog verkar det vara hög tid att prova andra vägar, andra grepp och åtgärder än dom man använt sig av hittills!

Manifestation för Dawit Isaak på Sergels Torg i dag kl 17.00.

Artikel om Dawit Isaak i DN i dag Det finns en väg mot frihet här.
Böckerna om Wallenberg bloggade jag om här: Sommarläsning. Vill du bara läsa den ena föreslår jag Ingrid Carlbergs som jag tyckte var mer livfull och engagerande än Jangfeldts.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.