Glaspärlespelet

Om man googlar på ordet glaspärlespel lägger sig Herman Hesse i vägen hela tiden. Och tänk att Hesses ”Glaspärlespelet” har jag fortfarande inte läst. Den står på min kom-ihåg-lista ”Boktips” i mobilen och har säkert gjort det ett eller annat år. Nån gång ska det väl bli av. Men det jag egentligen skulle blogga om nu är ett riktigt glaspärlespel.

DSC6952_ed
(Här finns en glaspärla för mycket, den som ligger på kanten hör inte till spelet och är av senare datum.)

Det här spelet fanns hos mina farföräldrar. När vi barn var med på middag där tillsammans med föräldrarna hörde det till att efteråt sitta på golvet och plocka med dom vackra glaspärlorna i Farmors glaspärlespel. Vi fick lova att vara försiktiga och vara rädda om pärlorna. Jag antar att vi ibland också spelade spelet, men annars handlade det mest om att dela upp glaspärlorna och jämföra vem som fått vackrast pärlor och sånt. Enkla nöjen kanske…men det fanns inte så mycket att roa sig med hos farföräldrarna.

En annan sak vi gjorde på dom stillsamma (tråkiga) middagarna hos farföräldrarna var att titta i Dorés bibel på dom ofta hemska bilderna över drunkande människor i syndafloden m.m. (se bild i ett annat inlägg, länk nedan). Ytterligare nåt vi roade oss med var att stå på balkongen och räkna vagnarna i godståget som drog förbi eller – åh, jag skäms – spotta på dom som gick på trottoaren ett par våningar nedanför balkongen. Dom väluppfostrade små flickorna – jo, pyttsan! Inne i vardagsrummet satt föräldrarna med ”di gamle” och märkte inte vad vi höll på med. Nån gång kanske vi släppte en vattenfylld ballong från balkongen? Eller var det bara en tanke? Minns inte om vi verkligen vågade göra det.

Mer om andra typer av spel – Fortuna, Fia m.m. – kan du läsa på min andra blogg, inlägget Roligt utan tv?
Bilden på Syndafloden från Dorés bilder finns i inlägget Allt lefvande förgås. En bild till av Doré finns med i Ljus i november.

2 reaktioner på ”Glaspärlespelet

 1. Andra året i Hjo juni 8, 2015 / 7:37 e m

  Har faktiskt inte heller läst Glaspärlespelet av Hesse. Hesse har liksom inte intresserad mig så där oerhört. Kommer nog aldrig att läsa den heller. Läser Peter Englunds tjocka bok om Första världskriget nu, den första. Bra.Kort och gott.

  Gilla

  • Gabrielle juni 10, 2015 / 12:29 e m

   Åh, en lätt befriande tanke – att man inte alls måste/borde läsa Glaspärlespelet! 🙂 Fast sanningen att säga går jag ju inte heller omkring och känner det som en stor brist att jag inte läst den. Ja, vi får se hur jag gör, det finns ju så mycket som ska läsas!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.