Slussen igen…

”Förmågan att tänka om skiljer den vise från den envise”, John Steinbeck.

Det handlar om Slussen igen, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på. Artikel i SvD i dag där personerna som skrivit under tycker det är dags att göra om och göra rätt i stället för att gå vidare med en dålig lösning.

Ett vanligt argument från många andra är att det har diskuterats nog om Slussen, att nu måste vi ju faktiskt bestämma oss, sätta ner foten osv. Och detta nästan oavsett hur bra eller dålig lösningen blir. Typ: ”färdigpratat, gör nåt!” Korkat tycker jag. Typ: stå och dunka huvet i väggen och säg om och om igen ”det här blir bra bara det blir nåt, det här blir bra bara det blir nåt”. Frågan är för viktig för det  – för fungerande trafik, av kostnadsskäl och för att bidra till trivsel och skönhet i stan.

Läs artikeln om Slussen, om felaktiga beslut, olagligheter, löftesbrott – kanske vänskapskorruption? –  m.m. i SvD i dag här.
En utförlig beskrivning av turerna om Slussen i Ola Anderssons artikel i DN i april här.
Jag har bloggat en hel del om Slussen tidigare; använd sökrutan om du vill hitta inläggen.

4 thoughts on “Slussen igen…

  • Gabrielle juli 14, 2015 / 6:07 e m

   Bra det. Hoppas dom kan ha vett att ändra sig!

   Gilla

 1. Bengt O. juli 14, 2015 / 9:44 e m

  Det blir ingen ändring – alltför mycket prestige och vested interest.

  Korruptionsrisken är ju gigantisk i stora byggnadsprojekt och det här är ju större än de flesta. (Redan den förhållandevis enkla renoveringen av Södertunneln drabbades av korruption). Tro inte att den som har möjlighet avstår från chansen att sko sig. Och med all komplexitet och myllret av inblandade aktörer, privata och offentliga, blir möjligheterna legio. Därför vore det av vikt att en verkligt oberoende revisions- och granskningsinstans sattes in som kontroll från första början. Men då får man inte ta någon av ”the usual suspects” dvs de beryktade revisionsbyråerna som är inblandade i allt möjligt.

  Ingen vet ännu hur ”nya Slussen” kommer att finansieras. De beräkningar som halvhjärtat lagts fram är rena drömkalkyler. Att den verkliga kostnaden kommer att ligga långt över den ”beräknade” kan man utgå ifrån. Och där finns många bäckar små som de insatta kan dämma upp och leda om för sin egen vinning.

  Gilla

  • Gabrielle juli 15, 2015 / 9:08 f m

   Nej visst, jag har ju egentligen inte heller nåt större hopp om att det blir nån ändring – av dom skäl du nämner.
   Förfärligt med korruptionen du skriver om. Pengar och pengahunger styr som vanligt. Konsulter och andra skor sig. Och så kostnaderna som väl troligen kommer att skena. Nya Slussen – en genomtrist historia…

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.