Stockrosor

DSC7236_33_150714_2I dag blev det en liten promenad på Södermalm. Björn som bor på Söder – Björnbild – hade nämligen tipsat om att stockrosorna på Heleneborgsgatan börjat blomma. Läs här.

Jag knatade dit med kameran förstås. Tycker om stockrosor. Vackra, annorlunda och gammaldags. Och mycket riktigt: på Heleneborgsgatan är dom igång. Dom växer vackert mot en bergsvägg. Bilderna ovan är därifrån. Blomningen har hunnit längre på ett annat bra stockrosställe: Yttersta Tvärgränd. Där är bilden nedan tagen.

DSC7239_150714_blgrJa, oj, vad det blev många inlägg på en och samma dag – hela 3 st. Och ändå har jag ju inte hurrat för Frankrike än.

Att det blev så mycket i dag beror bl.a. på att om jag lagt in nåt argt om Odenplan – om korkade busslinjedragningar, risken för skövling av stora vackra träd m.m. – så vill jag inte se det när jag går in på bloggen, det måste komma nåt lite trevligt överst, vill inte bli påmind om all ilska. Den här gången ägnade jag som synes dessutom lite tid till att pula med ramar till bilderna i Photoshop. Har inte lärt mig nåt vidare än (jag vet att det är olika färg och tjocklek på ramarna ovan, och säkert går det att göra nåt snyggare) men ”alla barn i början”…

Och så: Hurra för Frankrike! Allons enfants de la Patrie…

8 reaktioner på ”Stockrosor

 1. Carin Nelander juli 14, 2015 / 5:19 e m

  Hurra för dig Gabrielle!
  Vackra bilder…

  Gilla

 2. Andra året i Hjo juli 15, 2015 / 2:17 e m

  Jag hurrar också för Frankrike, en dag för sent. Stockrosor är härliga fast här hos oss trivs de inte.

  Gilla

  • Gabrielle juli 26, 2015 / 10:59 f m

   På ”vår” sommarö (Södra Norrlands kustland) provade jag för några år sen. Gick inte. Kanske ska testa igen nån gång. Stockrosor på en balkong i Stockholm? Kan det gå, tro?

   Gilla

 3. norbergianblue juli 18, 2015 / 5:44 e m

  Stockrosor är ljuvliga, när jag själv bodde i hus hade jag rosafärgade och så kallade svarta stockrosor just mot en solig vägg. Den första bilden till vänster är ju helt oemotståndlig. Tänk att blommor kan ge så mycket glädje och positiva känslor.:-)

  Gilla

  • Gabrielle juli 26, 2015 / 11:02 f m

   Ja, det är härligt med blommor och blommande träd också. Jag har mina favoriter olika delar av året. Blåsippor, scilla, magnolia, stockrosor…pioner tycker jag också om. Och rosor överhuvudtaget, förresten.

   Gilla

 4. Gabrielle Björnstrand juli 22, 2015 / 10:08 e m

  Åh. Vackra bilder. De är helt underbara gammeldags blommor, som du säger. Såg några timida ljusgula här i närheten idag. Inte så upphetsande.
  Men för mig är stockrosor Köpenhamn: Finns massor av dem i Kongens Have, och i de små trädgårdarna vid Östen Farimagsgade och lite överallt. Från djuprosa till svart och vitt.
  Samt försådde jag stockrosor till vår trädgård i Linköping. I två år växte de. Det är så de gör. Sen måste man börja om.

  Gilla

  • Gabrielle juli 26, 2015 / 11:04 f m

   Tack :-). Ja, kanske är stockrosor vanligare söderut? Men i Stockholm finns dom ändå lite här och var. Långholmen vid Karlhälls gård är också ett bra ställe. Och i koloniträdgårdar här och var kan man gå förbi och glutta in på dom.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.