SL messed up

Jajamen, SL har gjort bort sig ordentligt nu. Med hänvisning till sin egen policy har man tillåtit SD att sätta upp braskande rasistpropaganda på svengelska på Östermalms t-banestation i Stockholm. Jag har inte varit där men sett bilder i tidningarna. Många många har med all rätt reagerat kraftigt mot att sånt får förekomma i det offentliga rummet. Budskapet är anstötligt och ännu ett bevis på hur rasismen successivt normaliseras i vårt land. Det är faktiskt riktigt hemskt.

SL må ha en policy som formellt tillåter politisk propaganda av det här slaget men uppenbart är att SL helt saknar fingertoppskänsla eller lyhördhet för vad som verkligen kan anses ok och vad inte. Ordentligt bortgjorda!

”Vem älskar Posten?” frågade jag en gång i bloggen. Nu kan man fråga ”Vem älskar SL?” Finns det nån? Och ändå är vi som bor eller arbetar i Stockholm beroende av SL om vi inte kan gå eller cykla dit vi ska. För att använda bilen – om man har en sån – vill man ju inte göra i stan.

Jag håller med dom som efter det här SL-klafsandet i klaveret hävdar att ingen politisk propaganda alls borde  få förekomma – varken i t-banan eller på bussarna. Bra förslag – genomför det!

Skulle förresten inte ha nåt emot att få bort reklamen också, men det är ju en annan fråga.

Såg du den mästerliga teckningen som Artur Szandrowski gjort? Jag klipper in den från facebooksidan ‘Artur krafsar’ här. Hoppas det är ok att jag lånar din teckning, Artur Szandrowski!

Artur Szandrowski
Artur Szandrowski

Artiklar om SD-propagandan på t-banestationen finns i många tidningar, t.ex. i DN här och SvD här.
Ser förresten nu att affischerna vandaliserats redan efter en dag. Och ikväll ska det vara manifestation kl 18 mot SL:s klavertramp och mot SD:s syn på människor som har det svårt.

Uppdatering 9 augusti: Peter Wolodarski skrev en bra artikel i DN i dag om SD:s taktik för att få uppmärksamhet. Wolodarski jämför annonseringen i t-banan med den där gräsliga reklamfilmen som SD gjorde inför senaste valet. SD vill till varje pris ha uppmärksamhet och ordnar ”ett bang” – nåt provocerande som resulterar i stor uppmärksamhet. Slugt, listigt, beräknande…och sen går vi i fällan allihop. Vi dansar efter deras pipa. Usch! Och vad ska vi göra då? Wolodarski skriver: ”Det bästa botemedlet mot förgrovning och förvrängning är att hålla fast vid anständighet och en civiliserad samtalston. Mot rasism måste motstånd resas. Men det ska aldrig ske på rasisternas villkor. När SD vrider upp ljudvolymen maximalt bör de andra partierna svara genom att återställa ljudnivån. När SD ägnar sig åt att sprida rädsla och mytbilder borde övriga reagera med saklighet och humanism – utan att undvika de verkliga samhällsproblem som SD försöker exploatera.” Läs Wolodarski här.

Det var en bra artikel i SvD också. Fraser Nelson, chefredaktör för The Spectator, har skrivit om hur SD hanteras i Sverige och kommenterar Liberal ungdoms motaktion mot SD på t-banestationen där dom i sina flygblad bl.a. sa ””Vi har ett stort problem med ett rasistiskt parti i riksdagen”. Nelson skriver: ”Det är inte riktigt sant: det verkliga problemet är att nästan en av fem svenskar nu stöder partiet eftersom ingen annan verkar vilja tala om invandringen. Det är det perfekta sättet att göra ett svårt problem mycket värre.” Ja, jag tror han har rätt. Dom andra – demokratiska och icke rasistiska – partierna måste agera. Dom måste ta ifrån SD den här frågan och visa att dom är beredda att göra konkreta insatser för att invandringen ska fungera bättre än den gör i dag. Då slår man undan benen för SD. Artikeln i SvD finns här.

Uppdatering 16 augusti: Maria-Pia Boëthius har skrivit en alldeles utmärkt artikel i ETC om SD och normaliseringen av rasism. ”Varför inte tala klarspråk om SD:s människosyn?” frågar hon. Läs artikeln här.

4 thoughts on “SL messed up

 1. Bert Bodin augusti 6, 2015 / 2:58 e m

  Det värsta är att ”all publicitet är god publicitet” som någon PR-expert myntat. Tyvärr tror jag att SD plockar poänger på sitt ”martyrskap”. Jag vet att det är orealistiskt, men det bästa vore nog att helt ignorera deras olika påhitt.

  Det är en skam att SD ens existerar.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 8, 2015 / 4:50 e m

   Håller med: det är verkligen en stor skam att SD finns.
   Sen om dom vinner eller förlorar på den här grejen i t-banan är väl inte lätt att veta. Kanske är det som du säger att dom tjänar på det. Det är ruggigt att partiet växer som det gör, men att ignorera dom tror jag inte på. Det är dom andra partierna som måste ”ta tag i frågan” ordentligt och på det viset slå undan benen på rasistpartiet, som ju egentligen bara har en enda kärnfråga.

   Gilla

 2. norbergianblue augusti 8, 2015 / 2:06 e m

  Jag önskar att Berts idé ovan gick att realisera, att fullständigt ignorera dem, men jag tror inte det är möjligt. Deras följare växer i antal, då de talar med len mun, men ur nattsvarta tankar.Lätt för unga människor, kanske utan jobb och med få möjligheter att flytta hemifrån till ett eget liv, att haka på.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 8, 2015 / 4:57 e m

   Jag tror inte heller att man ska ignorera dom. Jag tycker det är bra att folk som är emot SD visar det (t.ex. dom som vände ryggen till när SD var ute och valtalade inför förra valet). Kanske kan några förvirrade SD-röstare vakna till och börja undra över vad det är för parti dom stöder egentligen. Sen tror jag i och för sig att motaktionen i t-banan häromdan också handlade om att ”det är roligt att protestera”. Kanske var det inte den smartaste idén att riva ner alltihop? Kanske vore det viktigare att få SL att förstå att använda sin policy på ett bättre sätt, ett mer moraliskt sätt, i framtiden.

   Liked by 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.