Ökenvandring i Vasastan

_DSC7602_kamelenOdenplan av i dag. Var är träden? Var är kaféet? Var är blompottorna? Var är skolbarnen som säljer grejer för att få ihop till en skolresa? Och torgstånden där man kan köpa blommor och frukt? Var är Bror Marklunds skulptur ”Sittande gosse”? Annan konstnärlig utsmyckning? Fontäner? Vackra lampor? Ödsligheten brer ut sig och snart kommer kamelerna.

Minns du förresten kamelen i Bollnäs för ett par år sen? Då handlade det om det s.k. Brotorget som kommunen sålt till nån entreprenör som skulle bygga ett köpcentrum, det var 2007. Det bidde en öken istället och det kom dit en kamel och en pyramid också om jag minns rätt. Jag skrev ett inlägg om Bollnäs-kamelen här. Det var 2010. Nu ser jag på kommunens hemsida att Brotorget minsann ska göras om till ”en attraktiv mötesplats för alla generationer och en intressant plats som inbjuder till att stanna upp och vistas på året om”. Jo jo, det låter väl fint. Men efter vad jag förstår har det inte hänt så mycket än. Rätta mig om jag har fel ni som vet!

Och vi som ökenvandrar över Odenplan i dag får vänta ett tag till på allt det fina som väl ska komma där också. Nån gång kanske.

4 thoughts on “Ökenvandring i Vasastan

 1. Carin Nelander september 8, 2015 / 6:19 e m

  Känner med dig , sörjer all blommighet o charm som fanns på 90talet…
  Vart är vi på väg ?

  Gilla

  • Gabrielle september 14, 2015 / 4:36 e m

   Hm ja, det kan man undra. I dag är det modernt med hus som ser ut som lådor (ex. förslaget till Nobelcenter) och parker som är nån sorts stenöknar (t.ex. dom där konstiga ”fartygsbryggorna” i Vasaparken). I Vasaparken finns i alla fall tack och lov en hel del träd kvar. På Odenplan fällde man 18-19 stora träd. Med lite god vilja och lite ändringar i planerna hade säkerligen några av dom kunnat sparas. Staden ska plantera nya träd ”till hösten/vintern” skriver Trafikverket men särskilt många lär det inte bli och möjligheten att växa sig stora är nog begränsad. Den ena av dom två stora almar som flankerar Gustav Vasa kyrka hugger man förresten ner om t-banan Gul linje ska dras där enl det idiotiska förslag som föreligger. Anblicken av kyrkan skadas ordentligt.

   Rent generellt tycker jag att man i Stockholm värnar träden alldeles för lite. Tänk på ”radioeken” t.ex. Man fattar uppenbarligen inte vad träden kan betyda för människorna i staden – och för miljön överhuvudtaget.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.