SD och grodorna

Är det bra eller dåligt med dom här knäppgökarna inom SD som det hoppar dom mest gräsliga grodor ur mun på?
Nu senast SD-politikern Gunilla Schmidt i Åstorp som sagt ”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” Hon skyller på ”tillfällig sinnesförvirring”. Nån som tror på det? Vad tycker hon egentligen? Hur förvirrad är hon?

Det är ju långtifrån första gången nån ur SD säger nåt sånt här rakt ut och sen tvingats backa och be om ursäkt. Men jag undrar: hur påverkar den här typen av uttalanden från SD-människor som innehar positioner i samhället alla dom andra som stöder partiet? Alla dom som kanske säger sig inte alls vara rasister men som ändå stöder ett rasistiskt parti. Leder det till tvivel eller vad händer? Eller är det heja-heja – så där lite lagom i hemlighet?

Det är en skam för Sverige att det sitter rasister i riksdagen. Ut med SD därifrån, ut med dom ur alla sammanhang där dom har någon som helst möjlighet till påverkan! Kort sagt: bort med dom.

Uppdatering/komplettering: Det har inte specifikt med SD:s gräsliga grodor att göra men jag vill ändå tipsa om en artikel som Henrik Arnstad skrivit: Fem myter om SD och invandringen i GP här.

11 thoughts on “SD och grodorna

 1. bloggarbjorn september 9, 2015 / 7:42 e m

  sd lever på att övriga partier är usla/genomusla. Som ett bonus har sd en del poänger i sin kritik, samtidigt som partiet ännu inte har en heltäckande politik samt brist på experter på olika områden. Skall vi gissa på en tillfällig avmattning i partiets tillväxt under en kort period, och så sätter det fart igen uppåt?

  En sak som jag inte tror fungerar är anklagelser om rasism. sd har en del medlemmar som inte är européer, samt medlemmar/sympatisörer som lever i blandäktenskap eller har adoptivbarn från andra delar av världen. Tror inte rasismstämpeln fungerar så bra där (såvida man inte börjar kalla folk ‘husneger’ och liknande, vilket jag inte tycker är bra). Det kan ju vara så att etablerade invandrare med blandade erfarenheter ser en del saker som svenska svennar inte ser/inte vill se. När en del vänsterpartister (officiellt feminister) hade svårt att ställa upp för systrar i förorterna som känner sig förföljda av lokala islamister så kändes det som ett tecken i tiden. ”De som inte ville se.”

  Gilla

  • Gabrielle september 9, 2015 / 8:20 e m

   Ja så kanske det blir: avmattning och sen uppåt igen. Trist!
   Och hm…du menar att det är kontraproduktivt att sätta rasiststämpeln på SD. Jag vet inte. Jag tror inte att alla som stöder SD – alltså även dom du benämner som ”inte är européer, samt medlemmar/sympatisörer som lever i blandäktenskap eller har adoptivbarn från andra delar av världen” – är rasister men partiets politik är rasistiskt och det är väl inte nåt man ska ”hymla med”? Typ, viktigt att nämna saker vid deras rätta namn.

   Fast i och för sig, kanske är dom rasister i alla fall om man ska tro forskningen. Arnstad skriver: ”Forskningen visar att de flesta som röstar på rasistiska partier gör det av samma skäl, som gäller för alla partier: väljarna uppskattar partiets politik, i detta fall specifikt rasismen.”
   Artikeln ”Fem myter om SD och invandringen” i GP, se länk i uppdatering av inlägget.

   Gilla

   • bloggarbjorn september 10, 2015 / 6:12 e m

    Verkar som jag hade fel, ingen avmattning: sd nu på 26,5% hos Sentio. Opinion är inte val, men det lutar åt att åtminstone en fjärdedel av väljarna skulle rösta på sd nu. Och ju mer konstigheter de andra partierna har för sig, desto mer röster åt sd. Det var trögt i början, men nu sprutar ketchupen ur flaskan. Den lär vara svår att få in igen.

    Ur min synvinkel hade det varit trevligare att en rejäl vänster tagit tag i migrationsfrågorna på ett vettigt sätt, men vänstern har svikit, och varför skall exempelvis LO:s fotfolk då bry sig? ”Om man inte kan få den man vill ha får man ta den man kan få.” Och det ser ut att vara sd i dagens läge. Dessutom är ‘gammelpartierna’ så nedgångna så det är tvivelaktigt om de kan få tillbaka de tidigare väljare som nu bytt till sd. Detta även om de andra partierna försöker byta politik – de är ju imitatörer, inte originalet, och väljarna torde uppfatta oärligheten i politikbytet.

    Gilla

    • Gabrielle september 12, 2015 / 11:02 e m

     Ja, det är konstigt tycker man – jag – att SD ska gå framåt ändå i dessa tider. Men det är väl för att man (jag igen…) inte begriper hur dom som stöder SD funkar. Det går väl inte att s.a.s. mäta dom med dom mått vi annars använder – vi som inte är rasister, vi som inte stöder SD vare sig i opinionsundersökningar eller i val.

     Nu undrar jag hur det blir efter partiets brytning med sitt ungdomsförbund. Rimligen borde det inte gynna SD. Men att förutsäga saker på det här området är uppenbarligen vanskligt, så vem vet…

     Gilla

    • bloggarbjorn september 13, 2015 / 12:41 e m

     Socialdemokraterna gjorde sig av med sin vänster på 1910-talet och högerpartiet slängde ut sina nationellt-konservativa på 1930-talet. De har klarat sig bra under många år ändå. Problemet för sd är nog bristen på kvalificerat folk, och att partiledningen uppträder som om man ignorerar nödvändig påfyllnad av sådana. (Socialdemokraterna och högern hade ju massvis med dugliga medlemmar kvar efter uteslutningar och avhopp.)

     Ungdomsförbund är ju partiernas plantskola. Av någon anledning verkar sd:s ledande grupp inte tänka åt det hållet. Eller om de tror att det fixar sig ändå.

     Tycker att vänsterkritiken mot sd är meningslös/mal tomgång. Däremot kommer intressanta synpunkter från folk som står till höger om sd. Någon påpekade att om sd ramlar ur riksdagen kommer hela familjer att bli arbetslösa – det finns alltså en del nepotism i partiledningen. Dessutom undrade någon från höger hur det skulle bli med demokratin i Sverige om sd får makten. Ytterligare någon påpekade att när det skrivs dumheter i sociala media kommer det mest från sd:are, inte från sdu:are.

     Nå, sd har fortfarande potential att dra till sig fler röster. Det är svårt att se var deras ”tak” ligger. Det beror ju i väldigt hög grad vad som sker runtomkring dem, och hur andra partier och organisationer agerar.

     Gilla

     • Gabrielle september 13, 2015 / 4:41 e m

      Ja, det tror jag du har rätt i att SD har svårt att få kvalificerat folk och folk på poster i partiet gör ju bort sig ideligen.
      Det där med röster från höger om SD har jag inte tänkt på, men det var intressanta synpunkter.
      Om SD skulle få makten…ja, det kan man ju fundera över. Dom har ju inte mycket till politik i nån fråga annat än invandringen efter vad jag förstår.

      Gilla

 2. norbergianblue september 9, 2015 / 7:59 e m

  Jag tror på ditt andra alternativ, lite heja-heja bakom stängda dörrar. Har en och annan bekant som avslöjat sina innersta tankar efter endast några glas vin. Man blir mörkrädd.

  Gilla

 3. Bert september 9, 2015 / 9:18 e m

  Jag fattar inte hur man kan vara så inskränkt så att man kan tänka sig rösta på ett sådant parti. Är det bara historielöshet/okunnighet? Å andra sidan kanske det faktum att man ogillar SD:are också är rasism. Kanske finns den inte längre bort än så.

  Men det är sorgliga strömningar som sköljer över Sverige.

  Gilla

 4. Gabrielle Björnstrand september 10, 2015 / 2:34 f m

  Du har förstås rätt. Ursäkterna är hyckleri och uttalandena är deras råa primitiva jag. Många sitter ju som bekant på Twitter och vräker ur sig den ena männskohatar-harangen efter den andra. Vapen, våld, spott, hån och lögner. Men – som vi också sett, Sverige är fullt med människor som vill dela med sig, vill ställa upp när andra flyr och har det svårt. Jag tror det håller. Men jag tror också att rädslan för främlingen håller i sig, och ständigt måste motarbetas. Den ekonomiska egoismen har vi nog alla en släng av – och det gäller att se det större perspektivet: En värld där vi blir tvungna att hjälpas åt.

  Gilla

 5. Bert september 10, 2015 / 8:41 f m

  Vi som hävdar allas lika rätt har en svårare uppgift än ”motståndarna”. Men det stärker, får vi hoppas. 😉

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.