Öppet brev om Slussen

Läs Inga-Britt Ahlenius öppna brev till ledamöterna i Stockholms kommunfullmäktige. Klokt och klart och tydligt som det förstås brukar vara när Ahlenius uttalar sig. Nu riktar hon sig till ledamöterna i kommunfullmäktige som den 28 september ska ta ställning till om staden ska gå vidare med Nya Slussen eller ej. Ahlenius är alltid värd att lyssna på och nu hoppas jag att ledamöterna också gör det.

Hon skriver bl.a.: ”Projektet Nya Slussen har likt en gökunge vuxit från 4,3 till 12,1 miljarder kronor, och tränger nu undan motsvarande hela två års investeringar i Stockholm.” Med sin bakgrund som tidigare chef för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS kommenterar hon också hur revisionen skötts: ”Den kommunala revisionen motsvarar mina mycket lågt ställda förväntningar – den har inte gjort en revision värd namnet på de åtta år som gått sedan det första inriktningsbeslutet träffades. Nu är det Ditt ansvar att besluta om detta. Ska staden gå vidare med detta hårt kritiserade, oerhört kostsamma och riskabla projekt eller inte?”

Läs Inga-Britt Ahlenius öppna brev här.

9 thoughts on “Öppet brev om Slussen

 1. Bengt O. september 17, 2015 / 10:09 f m

  Jag fäster mig särskilt vid att hon påpekar bristen på revision av projektet. Naturligt kanske för en f.d. chef för Riksrevisionen. Men så vitt jag vet finns ingen oberoende funktion för ordentligt kostnadskontroll av detta mammutprojekt. Samtidigt läser jag i dag att Skanska just vunnit ett par större kontrakt för ombyggnaden. Det -liksom pågående arbeten på Slussen- visar klart att man tänker gå fram utan hänsyn till ev.politiska beslut eller kritik.

  Man måste undra vilka intressen det är som ytterst drivit fram detta i total hänsynslöshet ang.kostnader, kultur, trafiksäkerhet , skönhetsvärden etc. Det byggindustriella komplexet troligen men hur fick de politikerna att dansa efter sin råttfångarpipa, även de som före valet lovade att modifiera förslaget?

  Jag tror knappast att det finns några offentliga byggnadsprojekt av den här storleken som inte fläckats av korruption och svågerekonomi. Vem garanterar att det inte blir så den här gången?

  Gilla

  • Gabrielle september 18, 2015 / 9:37 f m

   Ja, jag undrar också hur det bara kan rulla vidare efter all kritik mot föreslagna lösningar och mot sättet det skötts på. Prestige också och allmän trötthet på alltihopa hos politikerna? Kanske det där tänket om att ”man måste sätta ner foten nån gång” – nästan oavsett om det blir bra eller dåligt. Ett väldigt väldigt dumt tänk.

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand september 17, 2015 / 10:25 e m

  Läste henne igår. Så otroligt glad att hon befinner sig på den ”rätta sidan” här. Kanske att det ändå går att gå den juridiska vägen, om detta med revision och odemokratiska beslut. Men jag är inget klok på juridik.

  Gilla

  • Gabrielle september 18, 2015 / 9:33 f m

   Hm, ja man kan ju hoppas det. Men jag har mina tvivel… 😦

   Gilla

 3. Bengt O. september 21, 2015 / 9:34 e m

  Meningsutbyte mellan Ahlenius och Galvensjö (s) (”ordförande i exploateringsnämnden” – nomen est omen!). Väl värd att läsas och dra slutsatser av.

  Gilla

  • Gabrielle september 22, 2015 / 9:25 f m

   Tack, Bengt. Det där hade jag missat.
   Intressant – och oroande. Det verkar som om stadens företrädare antingen kör med osanning eller är dåligt påläst. Eller är det missförstånd? Valeskogs yttrande om att det ska ”minska från 80 000 fordonsrörelser till högst 30 000” och Ahlenius som skriver att det redan är 30 000. Hur kan dom komma med så olika siffror?
   Och visst har Ahlenius rätt i det här med arrogansen.

   Gilla

 4. Bengt O. september 23, 2015 / 2:16 e m

  Ber om ursäkt för att jag använder din blogg för att föra denna diskussion , hoppas du inte misstycker alltför mycket. I dagens SvD får vi veta att Stockholms stad avbrutit tillsättningen av en extern revision av slussprojektet!!! Vidare får vi veta att de två kontrakt som Skanska redan vunnit innefattar debitering på löpande räkning, dvs. det får kosta vad det kostar.!!! Detta pga av att det är så mycket osäkerhet kring projektet säger staden! Anbudshandlingarna är dessutom naturligtvis hemliga.

  För varje dag stärks jag i min övertygelse av att detta projekt kommer att bli en katastrof,inte bara i fysisk mening,utan kanske framför allt på det politiska, ekonomiska och framför allt etiska planet.

  Länkar:
  http://www.svd.se/extern-granskning-av-slussen-avbrots/om/debatten-om-slussen

  http://www.svd.se/jattebygge-pa-lopande-rakning/om/debatten-om-slussen

  Gilla

  • Gabrielle september 25, 2015 / 5:43 e m

   Hm ja, jag håller ju med dig. Och jag gjorde ett nytt inlägg om detta sorgliga projekt i dag. Det såg du kanske. Tack för länkarna!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.