14 års diplomati

‘Nej då, inte alls. Sverige gör allt möjligt för att få Dawit Isaak fri. Och vi berättar visst vad vi gör. Vi har inte alls varit tysta, men vi måste ju tänka på vad som är bra för Dawit Isaak och inte.’

Det är inte ett direktcitat men nåt sånt hörde jag en kommunikationschef vid UD säga på radion i morse med anledning av det stora upprop för Dawit Isaak som publicerats i DN och andra medier i dag. 80 chefredaktörer har skrivit under uppropet. Att det kommer just i dag beror på att det nu är precis 14 år sen Isaak fängslades pga det han skrivit i en tidning. 14 år har Sverige – med det man kallar tyst diplomati – försökt få Dawit Isaak, som är svensk medborgare, fri. 14 år.

Ska man tro på vad UD säger? Gör dom verkligen tillräckliga ansträngningar? Kanske vore det faktiskt efter 14 år dags att prova en annan metod?
I uppropet skriver chefredaktörerna bl.a. ”Varför har den svenska diplomatin misslyckats när andra västerländska makter, till exempel USA, ständigt hämtar hem medborgare som dömts till fängelse på felaktiga eller godtyckliga grunder?”

DN uppropet från 80 chefredaktörer här.

4 thoughts on “14 års diplomati

 1. Andra året i Hjo september 24, 2015 / 11:09 f m

  Bedrövligt med Dawit Isaak förstås. Vad UD gör har man ingen aning om. USA har kanske större påtryckningsmedel. Starta krig kan vi ju inte.

  Gilla

  • Gabrielle september 25, 2015 / 3:36 e m

   Nej, starta krig kommer inte ens sist på listan, det kommer utanför… Men stoppa stöd till Eritrea (går genom EU, tror jag) och ”trakassera” landets ambassadör som Bert föreslår skulle man väl kunna göra. 14 år är en lång tid. Och tankarna går till den oerhört taffliga svenska hanteringen i fallet Raoul Wallenberg efter kriget.

   Gilla

 2. Bert september 25, 2015 / 11:55 f m

  Man undrar ju om den eritreanske ambassadören fått sina fiskar varma av UD någon gång. Hen borde kallas upp för ”konsultationer” en gång i månaden, tills vi får ett nöjaktigt svar.

  Gilla

  • Gabrielle september 25, 2015 / 3:32 e m

   Bra förslag tycker jag! Det borde dom verkligen göra.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s