Promenad en förfärlig dag

Vilken dag det blev med dom fullkomligt förfärliga händelserna i Trollhättan. Jag gav mig ut på en rätt lång promenad trots gråväder och hårda vindar för att försöka gå bort en del av oron i kroppen. Det gick så där… Men det kändes lite bättre ändå att gå bland stora träd i höstfärger, längs vatten och stränder, sitta på en bänk en stund  och lyssna till vågskvalp, spana på jättestora Finlands- eller Ålandsfärjor m.m.

DSCN4751_151022Jag hamnade borta vid Waldemarsudde och tittade på Per Hasselbergs skulptur Näckrosen. Det finns också en skulptur med en kvinna som blickar bort i fjärran. Under henne ser det ut som en person försöker ta sig upp. Jag tänkte ett tag att kvinnan har klarat sig bra från syndafloden och nu sitter hon tryggt på en sten och spanar lite lojt bort mot Slussen (ha! hon skulle bara veta vad som är på gång därborta!) och så är det nån annan stackare som försöker ta sig upp. Om det är Hasselberg som gjort den skulpturen också vet jag inte. Och min tolkning med syndafloden är nog inte den rätta.

DSCN4757_151022Även under Näckrosen kommer mansansikten fram på båda sidorna om den liggande unga kvinnan. Ansiktena lär föreställa vattennymfer läser jag nånstans.

Per Hasselberg levde 1850 till 1894. Han dog i sviterna av mångårig diabetes skriver Wikipedia. Då hade han fått en liten dotter tillsammans med modellen för Näckrosen, Signe Larsson. Denna lilla dotter adopterades sedan av konstnären Eva Bonnier som tidigare varit förlovad med Per Hasselberg. Den lilla flickan hette Julia. Jag hittade en sida om Eva Bonnier där man får veta lite om hur det gick för Julia. Ett  barnbarn till Julia har kommit in och kommenterat. Text på engelska. Ganska berörande läsning.

DSCN4761_151022Det fanns mer att plåta på min promenad. Nån har vunnit första pris i tävlingen ”Skärgårdens snabbaste båt”, men inte brytt sig om att ta hem priset. Två likadana priser stod på marken borta vid Biskopsudden. Inga små grejer direkt.

Text och bilder av målningar av Eva Bonnier – bl.a. ett porträtt på Julia som flicka – hittade jag alltså på en engelskspråkig sida – Giornale Nuovo – som du kan titta på här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.