Rör inte min kompis (2)

Rör inte min kompisMinns du den där symbolen, den där knappen man satte på jackan nån gång på 1980-talet? Även då var det främlingsfientliga och rasistiska strömningar, och än värre blev det väl in på 1990-talet.

Det är verkligen hög tid att få stopp på det hemska rasistiska våldet som finns nu i vår egen tid och det rasistiska hatet som väller fram inte minst i s.k. sociala medier. Ofta ofta har det ju sitt ursprung i SD:s s.k. ”svans”, människor som sympatiserar med SD och/eller vurmar för nazismen. Topparna inom SD försöker självklart vara så lena i mun dom kan och hävda att dom visst inte alls är rasister, att dom visst inte har sina rötter i nazismen. Men men vi vet, och bockfoten sticker ju fram, den går inte riktigt att dölja. Det samhälle SD vill ha där vissa människor är mindre värde än andra, och där man bedöms efter färgen på sin hud, sitt hår och sina ögon vill jag inte ha.

Mycket att läsa i dagens DN:
Ola Larsmo, Det är inte ”svenskt” att sitta vid  datorn och hylla rasistmord här
Niklas Orrenius, Den rasistiska logiken är ett samhällsproblem här
I artikeln ”Hälften av SD:s sympatisörer: människor kan indelas i raser” skriver forskare om att tron på att människor kan indelas i raser fortfarande finns hos delar av befolkningen trots att det är en vanföreställning. Artikeln kan du läsa här.

10 reaktioner på ”Rör inte min kompis (2)

 1. Anna oktober 24, 2015 / 11:42 f m

  Orrenius utnämner rasismen till ett samhällsproblem och han har rätt! Men det skulle vara det i mindre utsträckning om alla de icke-rasister som idag stödjer SD och röstade på dem i valet drog tillbaka sitt stöd. SD:s politiska framgångar bidrar självklart till att rasister känner sig stärkta i sin rasism och får närmare till att uttrycka sin rasism mer eller mindre våldsamt. Varför SD i detta läge inte visar att de är det demokratiska parti de påstår sig vara, t ex genom att gå ut och kraftfullt fördöma hatbrott och näthat av olika slag, det förstår alla vi som inte stödjer dem. Vad tänker du ev. SD-väljare om saken? Är du beredd att ge ditt stöd i ett val till?

  Gilla

  • Gabrielle oktober 25, 2015 / 5:00 e m

   Nej just det. Istället för att ta avstånd från vidrigt rasistvåld lägger SD ut adresser till tilltänkta nya asylboenden. Det blir allt mer uppenbart att vi måste få ut partiet ur riksdagen. Bort med dom!

   Gilla

 2. Andra året i Hjo oktober 25, 2015 / 4:41 e m

  En förskräcklig vecka: stollen i Trollhättan – vad nu SD har med den saken att göra – och ruggiga detaljer hur Lisa Holm mördades. Man blir som.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 25, 2015 / 4:57 e m

   Trollhättan…ja, han var ju tydligen nåt av ”Åkesson-fan” den där killen. Och SD har ju inte direkt tagit avstånd från det som hände. Tvärtom: på diverse sajter där ”SD-svansen” uttalar sig hyllas mördaren.
   Och historien om Lisa Holm – ibland önskar jag att jag inte läst den eller den uppgiften. Hade varit bättre att inte veta. Usch!

   Gilla

 3. Staffan H oktober 25, 2015 / 6:47 e m

  I grund och botten tycker jag om ställen där människor kan uttrycka tankar och idéer, men ibland ställer jag något frågande till sociala medier och all dynga som periodvis sprids där. Ingen källkritik eller faktakoll, delningar av artiklar som går mörkrets vägar och så vidare. Rör inte min kompis-märket minns jag, hade själv ett sådant, bar det ett tag men så tyckte jag att det var lätt att sätta på sig ett sådant och framstå som ”korrekt”. Bättre var då att försöka leva upp till det i praktiken. Jag försöker åtminstone fortfarande.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 27, 2015 / 3:04 e m

   Ja, jag håller med: visst ska man leva upp till det i praktiken och inte bara ”skylta med” ett märke på jackan. Men nu när det känns så extra infekterat med rasismen undrar jag om det inte vore bra att sätta på sig märket igen och sen ta ev diskussioner med människor som blir provocerade. För dom som är mörkhyade och svarthåriga borde det också kännas bra att se folk med såna märken på sig. Svårt att riktigt föreställa sig hur det känns för dom nu, särskilt dom som har barn i skolan.

   Gilla

 4. Bert Bodin oktober 26, 2015 / 12:31 e m

  Ibland skulle jag vilja strunta i svansen. Men då flyger fasen i mig ibland och jag ger mig in i något kommentarsfält och försöker sticka hål på argumenten. Oftast blir det en liten storm som resultat. Jag blir dumförklarad och försöker då få en motivering. Då händer det ofta att man försöker ändra fokus och prata om ngt helt annat. Mina argument bemöts inte, förmodligen för att de inte känner till hur det är, egentligen. Känns som en seger för mig varje gång.

  Det märks tydligt att deras grundkommentar är just det; grund och ogenomtänkt.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 27, 2015 / 3:06 e m

   Intressant. Jag har inte gjort så där nån gång, kanske borde prova det.
   Jag har bara bloggat mot SD och mot rasism och främlingsfientlighet ett antal gånger. Men jag gissar att det inte är många SD:are som läser min blogg. Så några påhopp har det inte blivit, hittills i alla fall.

   Gilla

 5. bloggarbjorn oktober 29, 2015 / 8:43 e m

  Tidigare i år lyssnade jag till en man som berättade om sitt arbete med/för hemlösa i Stockholm. Han hade själv levt ett hårt liv tidigare och verkade veta vad han talade om, och nu ville han hjälpa folk som lever under väldigt svåra förhållanden mitt i Stockholm. Han hade synpunkten att vi bör ta hand om våra egna först (rimligt tycker jag, vet att andra tycker det är avskyvärt) men hade då fått höra att han var ”rasist”. Tycker att sådana exempel visar hur vansinnig stämningen blivit.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 29, 2015 / 11:53 e m

   Ja, nog har stämningen blivit vansinnig alltid. Väldigt otäckt upptrissad.
   SD gör sitt till för att ge intrycket att landet håller på att raseras. I själva verket tror jag det är bra för Sverige med ”nya människor” utifrån. Men mottagandet och anpassningen måste förstås ske på ett genomtänkt och bra sätt. Och när det gäller människor som flyr för sina liv blir ju situationen rätt speciell.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.