Stad i ljus

Pont_des_Arts,_ParisDen här bilden hittade jag på webben. Nu är vi som du ser långt från mina hemtrakter vid Odenplan. Bron du ser är Pont des Arts i Paris och bilden togs av Benh LIEU SONG i april 2010.

Häromkvällen gick jag över Djurgårdsbron. Det var så vackert där. Ljusen från sekelskifteshusen på Strandvägen och belysningen i allén speglade sig i vattnet omkring Djurgårdsbron, långt borta lyste Kaknästornet alldeles rött och gav ett glimmande rött streck i vattnet, månen stod full och stor över Skansen-”skogen”. Dom riktigt gammaldags gatlyktorna på Djurgårdsbron fick mig i tanken nästan förflyttad till Paris. Därav bilden ovan! Jag promenerade en bit in mot stan och tog sedan bussen.

DSC7775_151101Klev av på Odenplan. Runt torget finns fortfarande flera hus från tiden omkring förra sekelskiftet. Men visst, här finns också Läkarhusets stora koloss (1960-tal) och Åhlénshuset i korsningen av Odengatan och Norrtullsgatan (byggt omkring 1930, ombyggt senare). Det hus där Indiska ligger i hörnet Upplandsgatan/Odengatan ser kanske rätt modernt ut med sina stora fönster men huset byggdes faktiskt vid slutet av 1890-talet, senare ombyggt i olika omgångar förstås. Resten av husen runt Odenplan är byggda under åren tidigt 1880-tal till omkring 1905, och många bär fortfarande prägel av den tiden. Två av husen har du på bild här. Gustav Vasa-kyrkan blev det ingen bild på nu men den hör förstås också dit: kyrkan invigdes 1906.

På torget har nu ombyggnad pågått i många år. Ny station för Citybanan, cykelgarage m.m. 18-19 stora träd tog man ner då i det inledandet skedet, sedan har torget under den långa byggtiden varit inplankat runt om. Nu kan man åter korsa över ganska fritt där. Men ödsligt värre är det allt fortfarande. Jag liknade för ett tag sen torget vid en öken.

Men långsamt, långsamt händer saker. Cykelgaraget håller man på med. Den s.k. soltrappan på taket till stationsbyggnaden är fortfarande avstängd (farligt ställe, säger dom). Parkbänkar har ställts upp på torget  i snörräta rader, alla vända åt samma håll. Det är mycket bra med bänkar, det gillar jag, men sättet man gjort det på är väl ändå rätt trist och fantasilöst; charmigt kan man absolut inte kalla det för (klaga klaga klaga! gnäll gnäll gnäll!). Bror Marklunds skulptur är tillbaka även om den lilla pojken ser rätt övergiven ut där han sitter nästan tryckt intill stängslet för cykelgaragebygget.

DSC7779_151101Nåja, tillbaks till belysningen. På Odenplan finns nu strålkastare på 9 mycket höga stolpar placerade i utkanten av torget, runt om på sidorna av den triangel som torget utgör. Strålkastarna kastar ett kallt vitt ljus ojämnt fördelat över markytan. Utseendemässigt är det ungefär som belysningen på en idrottsplats fast med den skillnaden att ljuset nere på marken är mycket svagare. Och det kanske vi ska vara tacksamma för? Lyfter man blicken och tittar upp på stolparna kan man bli bländad, bättre hålla blicken på marken.

Jag inser att belysning är viktigt av säkerhetsskäl. Men jag tror också att man med väl utformad belysning kan åstadkomma både säkerhet och trivsel. På Odenplan lyckas man inte med det. Nån trivsel går inte att tala om, i varje fall som det ser ut i dag. Jag har frågat Stockholms stad varför belysningen ser ut som den gör och om ytterligare nån belysning som kunde bidra till trivsel planerades. Svaret jag fick var att ”Belysningen vid Odenplan är gestaltad utifrån att man ville ha det så fritt från stolpar i mittendelen.”

Varför just det är så viktigt vet jag inte. Inget svar kom på om det blir nån mer belysning, och slutsatsen är väl att det inte blir det. Synd, tycker jag. Jag menar förstås inte att man skulle ställa dit nåt modell Djurgårdsbrons vackra gamla gatlyktor – eller Paris för den delen, Odenplan lär aldrig kunna bli parisiskt! – men nåt som bättre passar än den här ”idrottsplatsbelysningen” kunde man ha där, eller komplettera med. In my humble opinion…

Kanske vänjer man sig till slut ändå vid den där stela och trista strålkastarbelysningen på höga stolpar runt om torget. Människan är ju en anpassningsbar varelse. Även jag. Och säkert blir Odenplan en trevligare plats nån gång framöver – kanske när det kommit dit en kafébyggnad, några träd, blompottor m.m. Kaféet kommer nog att lysa upp del av torget och bidra till en del trevnad, hoppas jag. Men både kafébyggnad och träd kan vi få vänta länge på.

Ska Odenplan grävas upp nu igen för att man vill bygga en liten tunnelbanetarm norrut som går under namnet Gula linjen blir det inte nåt kafé på länge än. Och inga träd väl heller. Tvärtom: ett till träd ska ju bort, det ena framför kyrkan tas ned om man ska schakta för t-banan där. Gula linjen, ”världens onödigaste tunnelbanelinje” som stockholmskännaren Kerold Klang kallat den, har jag skrivit om flera gånger redan.

Vid Mariatorget.
Vid Mariatorget.

Att det går att ordna vacker belysning i Stockholm kan man se på många ställen i stan. Här exempel från Mariatorget på Söder. Ber om ursäkt för oskarpa bilder!

Och så: om du vill titta på Odenplan som öken kan du titta här.

2 reaktioner på ”Stad i ljus

 1. Tredje året i Hjo november 7, 2015 / 11:59 f m

  Stad i ljus – Eyvind Johnson. Det var väl Paris det? Som ju också finns med här och där i ditt inlägg. Hjo är som Lule eller vilken det är, stad i mörker.

  Gilla

  • Gabrielle november 9, 2015 / 11:39 f m

   Ja, det har du rätt i: Eyvind Johnson har skrivit en roman som heter så. 1928 kom den ser jag. Har inte läst den. Kommer att tänka på att min mamma brukade tala sig varm för en bok som heter ”Strändernas svall” av honom, men den har jag inte läst heller. Borde väl…
   ”Stad i ljus” är också namnet på en ballad som Tommy Körberg sjöng i Melodifestivalen för många år sen, ser jag.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.