Göra det rätta

Läser den långa och mycket välskrivna artikeln om Edward Snowden i DN:s lördagsbilaga. Lena Sundström har skrivit och Lotta Härdelin tagit bilderna. Det är förstås mycket intressant.

Han är så ung – bara 32 år. Hans liv har förändrats totalt för att han bestämde sig för att göra det han kände var det rätta.

Och så tänker jag på den tyska filmen ”Elser” som vi såg häromdan. Välgjord, trovärdiga miljöer och välspelad – inte minst av killen som spelar Elser. Det var den tyske snickaren Georg Elser som med en stor sprängladdning försökte döda Hitler och flera av hans närmaste män i en ölkällare i München i november 1939. Attentatet misslyckades. Tyvärr. Bomben briserade och 8 människor dog, men Hitler och hans män hade hunnit lämna lokalen. Orsaken var att Hitler avslutade sitt tal 20 minuter för tidigt eftersom han skulle tillbaks till Berlin. Han skulle egentligen ha flugit och i så fall hade han hunnit hålla hela sitt tal. Nu blev det dimma och han var tvungen att avbryta talet för att ta tåget.

Elser åker fast och förhörs under tortyr. Detta skildras i filmen, och jag satt med fingrarna över ögonen ibland, så otäckt var det. Nazisterna som förhör honom tror inte på att han varit ensam i attentatsförsöket, det är därför dom plågar honom så. En av dom frågar varför i all sin dar han ville döda Hitler. Elser svarar att han ville göra vad han kunde för att stoppa kriget. Han säger att han är övertygad om att Hitler är till skada för Tyskland. Och han säger  nånting i stil med ”en människa måste göra det rätta”.

Det gjorde Snowden också. I artikeln i DN säger han: ”jag såg något och insåg att man måste tro på något. Och om du tror på något så måste du också stå för det”. Han har fått betala dyrt för det han gjorde: han är ordentligt portad från USA. Samtidigt intressant att läsa att det här med att bli tvingad i landsflykt inte riktigt slår på samma sätt som tidigare: Snowden fortsätter ju att jobba. Via nätet.

Jag undrar hur lång tid det ska ta innan dom fattar i USA att Edward Snowden inte är nån landsförrädare. För att citera Wolodarski i DN: ”i Edward Snowdens fall stod det tidigt klart att han gjort sitt land en stor tjänst genom att låta allmänheten få kännedom om allvarliga missförhållanden i statsapparaten.”

Jag önskar att Sverige kunde ge Snowden asyl, men så lär det tydligen inte bli. Vi hukar oss, och måste hålla oss väl med USA. Mycket bra artikel i alla fall! Lång som sagt, man får ta sig tid. Gör det!

Intervjun med Edward Snowden i DN här.
Några artiklar om Georg Elser och attentatet i München hittar du här och här.

2 reaktioner på ”Göra det rätta

 1. Bert Bodin november 9, 2015 / 3:55 e m

  Bra artikel. Skrämmande insyn i ett samhälle styrt av paranoia. Ett samhälle som vill ha full kontroll, trots en yta av ”frihetens stamort på jorden”. Hyckleri, alltså.

  Gilla

  • Gabrielle november 9, 2015 / 7:36 e m

   Just det. Mycket hyckleri där. Ett märkligt land, USA, med sina inställningar till moral, till vapen, fångläger, rasism, tortyr… Och dom vågar vi inte stöta oss med.
   Jag har ”mixed feelings” för USA. Har rest där en del och träffat trevliga människor och upplevt fantastiska miljöer. Lätt att resa där och komma i kontakt med folk. Fast nu är det länge sen jag var där.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.