Ett träd på Odenplan!

IMG_2005_151118Jajamensan, nu står ett träd på Odenplan igen! Det var allt bra länge sen. Bilden ovan tog jag igår, 18 november. Bygget av cykelgaraget ser du till höger i bild. Den s.k. soltrappan på stationsbyggnaden till vänster är fortfarande avstängd. Och så mycket sol är det ju inte nu i alla fall. Men trappan anses för farlig. Trygghetsnarkomani, kanske? Fast det är klart, det är inte roligt om folk ramlar och slår sig.

Minns du hur det såg ut på Odenplan om somrarna förr? Här är två bilder från juni 2009. Gustav Vasa kyrka skymtar lite i fonden på bilden till vänster. (Klicka för lite större bilder).

DSCN2687_juni2009_bakadJag tyckte mycket om dom där stora träden, och jag saknar dom. Det var inte bara härligt på sommaren, jag minns hur det kändes att gå över Odenplan om hösten när vinden ruskade om i trädens stora kronor. Jag kunde bli stående där under träden och titta och lyssna – det där suset från stora trädkronor är nåt speciellt.

Sen började jobbet med att bygga pendeltågsstation för Citybanan. I januari 2010 gick motorsågarna för fullt. 18-19 träd tog man ner, och det var ju inga små träd man tog bort. Protester hjälpte inte ett vitten. Man försökte ett litet tag tuta i oss som gillar träd att man skulle göra sitt bästa för att spara den praktfulla stora kastanjen som stod mot kyrkan till nära Odengatan, men det blev förstås motorsåg där också.

DSCN3614_jan2010Odenplan blev sen under flera år en stor inplankad byggplats. Nu kan man åter röra sig över nästan hela torget, men jag kan undra över varför man skulle vilja vara där alls. Odenplan har blivit en stor ödslig plats med kall och trist belysning och ett gäng parkbänkar i strikt snörräta rader. Kallt. Hårt. Trist. En viss del av torget är fortfarande avstängd med stängsel. Där bygger man ett cykelgarage, och sånt tar uppenbarligen lång tid.

Och visst, jag förstår ju att nån gång i en okänd framtid kan det i alla fall bli bättre än i dag på Odenplan, om man får dit lite blompottor, ett eller annat nytt träd, ett kafé m.m. Men det lär ju dröja länge innan dess om tunnelbanans s.k. Gula linje ska byggas enligt det förslag som ligger.

Motorsågarna kommer säkert till användning igen när man tar ner det ena av dom två stora träd som står framför Gustav Vasa kyrka. Trädet, en över 100 år gammal alm, är inte sjukt, det ska bort ändå.

Odenplan ska ju grävas upp igen för  Gula linjen och då är trädet i vägen. Byggmetoden man valt är nämligen att lägga linjen grunt och schakta ut uppifrån. Åt ena hållet gräver man upp ungefär från parkbänkarna utanför stationsbyggnaden och bort till Dalagatan, åt andra hållet från lite öster om stationsbyggnaden bort till Spelbomskans torg. En del trassel för trafiken ovan mark under byggtiden lär man kunna vänta sig!

Gula linjen är en liten tunnelbanetarm norrut från Odenplan som byggs så att det inte finns nån möjlighet att i framtiden förlänga linjen söder om Odenplan. Låter det som ett bra förslag? Väl använda skattemedel? Bra för alla resenärer? Hur mycket kommer turerna på Gröna linjen att behöva glesas ut för att Gula ska ta sig en snutt norrut? En märklighet i sammanhanget är att Gula linjen dras parallellt med Citybanan norrut. Är inte det att ta i att dra spårbunden trafik där i dubbel upplaga? Varför man fastnat för detta korttänkta förslag är svårt att förstå med tanke på alla nackdelar som finns. Smartare sätt finns att använda dom lite drygt 4 miljarder kronor som är uppskattad kostnad för Gulan.

Samrådet om Gula linjen pågår 2 december – 15 januari. Information och inbjudan till Öppet hus finns på SLL:s sida, länk nedan. Där står också om hur man gör för att lämna synpunkter skriftligt. Öppet hus – ett par timmar en eftermiddag – ordnas två gånger.
Öppet hus:
– Onsdag den 9 december, klockan 15–19, Solna bibliotek, Bibliotekstorget 12, Solna centrum.
– Torsdag den 10 december, klockan 15–19,  7A Odenplan, Norrtullsgatan 6

SLL:s sida om Gula linjen har du här.

5 thoughts on “Ett träd på Odenplan!

 1. Anna november 19, 2015 / 1:21 e m

  Skandal! Spökar herr Hjalmar Mehr ännu i Stadshuset??

  Gilla

  • Gabrielle november 19, 2015 / 7:01 e m

   Ja du, kan det var så kanske? Han gillade ju inte almar. Det vet vi som var med när det begav sig. Fast ev har man skyllt lite för mycket på just honom för det som hände. Synd i varje fall att det inte gick att få igång nån opinion för att rädda Odenplans stora vackra träd. Men det är ju andra tider. Suck!

   Gilla

 2. Bert Bodin december 3, 2015 / 3:53 e m

  Det är en trend. Köpmantorget här i stan var ett torg med ett grönt tak av lövverket från de lindar som kantade torget.

  Nu är alla träd kapade och torget omgjort till ett kalt stenområde med en liten fontän, ett märkligt konstverk, samt ett (1) ynkligt träd.

  Det anses som snyggt!

  Jag tycker det är hemskt.

  Gilla

  • Gabrielle december 5, 2015 / 4:03 e m

   Sorgligt med Köpmantorget. Och ja, jag tror också att det är en trend. Men varför i all sin dar? När så mycken forskning visar att människor faktiskt mår bra av närhet till grönska och träd. Må bra av kala stenlagda torg tror jag inte riktigt på.
   Det är ju inte några japanska stenträdgårdar ägnade till meditation som dom anlägger.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.