Odenplan 11 dec -15

DSC7851_bänkarna151211Igår eftermiddag var jag på Öppet hus om Gula linjen, den nya tunnelbanelinje som ska gå från Odenplan norrut mot Hagastaden och Arenastaden. Folk från Stockholms läns landsting klädda i blå västar informerade och en hel del diskussioner utbröt. Det är ju – tycker jag och som det verkar många med mig – ett dåligt korttänkt förslag man kommer med. Man väljer att schakta ut uppifrån för att lägga linjen grunt, den minst miljövänliga metoden och en lösning som omöjliggör förlängning söderut. Läs mer i andra inlägg eller hos Odenplansgruppen för just nu ids jag inte skriva mycket mer om Gula linjen.  Det är ju bara så trist alltihop. Ingen långsiktighet, ingen helhetssyn på Stockholms tunnelbana.

Jag lägger ut några nytagna bilder istället.

Tätt intill kyrkan ska man gräva. Trappan och muren försvinner. Det stora trädet sågas ned.
Tätt intill kyrkan ska man gräva. Trappan och muren försvinner. Det stora trädet sågas ned.
Odenplan är en plats man snabbt skyndar över. Den s.k. soltrappan som gjorts på stationsbyggnaden har aldrig varit öppen.
Odenplan är en plats man snabbt skyndar över. Den s.k. soltrappan som byggts på stationsbyggnaden har aldrig varit öppen.

Att den ena handen inte vet vad den andra gör är den känsla man får när man tar del av information som kommer ut. Nån samordning finns inte. Olika huvudmän är inblandade i byggena.

En part hojtar glatt ”Nu är vi alldeles strax klara! Nu blir det träd igen! Nu blir Odenplan en mötesplats igen!”, en annan säger ”Träd och kafé och sånt får vänta. Nu ska vi gräva upp igen. Det blir öppet schakt i fyra år.”

DSC7831_Upplandsg151211_svBesvikelserna är många för dom som bor, arbetar eller rör sig i området kring Odenplan.  Bilden ovan visar den lilla bit av Upplandsgatan som går framför Gustav Vasa kyrka som syns till höger och så Odenplan vars stenlagda torgyta skymtar till vänster. Det här är en bussgata med hastighetsbegränsning 30 km/tim. Tror du att enbart, bussar, taxi och cyklister kör här? Fel fel fel! Här kör många privatbilister åt båda hållen, och fort går det.

Många har föreslagit att man skulle stänga av den här delen av Upplandsgatan för att låta torget nå fram till kyrkan och på så sätt skapa en vackrare plats. Och inte bara vackrare förresten: med en större triangel skulle ju skapas mer utrymme för busshållplatser runt om. Men se det ville man inte göra. Däremot fördes idén fram att man skulle kunna ”visuellt förena kyrkan med torget”: gatan framför kyrkan skulle kunna ha samma stenläggning – ”flammad rödgrå Bohusgranit” – som torget i övrigt.  Den idén finns både i tjänsteutlåtande från stadens sida och fördes fram på Öppet hus-möten som ordnades.

Och jaha, vad blev det? Jo som framgår av bilden: en riktigt bred asfalterad gata där det går att köra fort. Nån visuell sammanbindning med torget finns inte alls. Gatan ser ut som vilken stadsgata som helst, den ser t.o.m. bredare ut än många andra gator.

Nej nu har jag tjatat klart om Odenplan för den här gången.
Men glöm inte att gå in på SLL:s sida och tala om vad du tycker om att man ska bygga Gula linjen på det här sättet. Senast 15 januari ska synpunkterna vara inne. Det finns en webbenkät som du kan fylla i. Du hittar den under rubriken Tyck till här.

2 thoughts on “Odenplan 11 dec -15

 1. Bert Bodin december 12, 2015 / 8:55 f m

  Intressant att ta del av vad som händer med Odenplan. Jag ser ju förvandlingen i brottstycken, någon gång då och då och förundras över vilken tid det tar.

  Samtidigt kan jag dra paralleller med två projekt här i Luleå som påminner om detta. Två platser/torg som omdanats. Köpmantorget, ett litet kvarterstorg, som till för två år sedan var ett grönskande torg med fina lindar. Nu en ”plastig” yta med ett (1) förskrämt, nyplanterat träd och nåcra märkliga armaturer i orange färg.

  Det andra är Södra hamnplan som i flera år gjorts om till en stor öppen yta med märkliga utsmyckningar i plattläggningen. Runt om finns visserligen planteringar, men det är mycket död yta. Det blev klart i fjol. Då stod ett gammalt hamnmagasin kvar på platsen. Plötsligt beslutades att det skulle rivas. Och nu har beslut tagits att ett nytt ska byggas på samma plats. Platsen har alltså undergått stora förvandlingar under minst 5 – 6 år!!! Och jag förstår ingenti

  Gilla

  • Gabrielle december 12, 2015 / 11:04 f m

   Ja visst är sånt där obegripligt. Det där att ta bort växtlighet och ersätta det med nån stor stenlagd död yta. Trist och obegriplig trend eller modenyck – eller vad man ska kalla det – bland planerare, stadsarkitekter m.fl.
   Jag tror nog det finns en hel del fint kvar i Luleå i alla fall efter att ha sett bilder hos dig från stan. Nån gång ska jag åka dit och titta på den.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.