Edith Piaf

Det är väl en rätt banal eller melodramatisk historia. Om kvinnan som sliter på kaféet i ett hotel och har alldeles för mycket att göra för att ha tid att drömma. En dag när hon står och torkar glas bak i kaféet får hon se ett ungt par komma in hand i hand. Dom hyr ett rum för att älska och hon visar dom upp till rummet. När hon ska till att stänga dörren om dom ser solskenet i deras ögon. Sen går det för dom som för Elvira Madigan och hennes älskade Sixten Sparre, det unga paret hittas döda i rummet. Usch så förfärligt. ”Que ça m’a fait mal, Que ça m’a fait mal…” sjunger Piaf – Vad det gjorde mig ont – i ”Les amants d’un jour”, de älskande för en dag. En vemodig sorgesam sång.

Jag gjorde ju ett inlägg om Frank Sinatra, född 1915 och årsbarn med mina föräldrar. Och det är ju samma med Edith Piaf. Hon borde väl också hedras med ett inlägg när hon fyllt 100. Ska jag hinna med det får det ju bli nu innan det hinner bli ett nytt år. Vet inte varför jag nästan missat. Har lyssnat en del på henne förr om åren. Men jag blev påmind om sångerskan av min syster som tipsade om ett tv-program med Rikard Wolff. Han hyllar Piaf med en konsert i sitt eget vardagsrum. Såg det igår på svt play. Bra program. Varm god stämning och charmigt genomfört med några tillbehör. Han sjunger ju inte som Piaf, självklart inte, men han har intensitet och känsla som liknar hennes.  Inlevelse. Det handlar både om henne och om honom själv. Tror det ligger kvar på svt play en bit in i januari.

Vilken är min favorit bland Piafs sånger då? Vet inte, har nog flera. ”Les amants d’un jour” har jag nämnt. ”La vie en rose”- kanske lite uttjatad men tycker om den ändå – men skulle jag bara nämna en enda får det bli ”Hymne à l’amour” för den vackra melodin, de starka stora känslorna och dramatiken.

Om Rikard Wolff-programmet här.
”Les amants d’un jour” här.
”L’Hymne à l’amour” här.

4 reaktioner på ”Edith Piaf

 1. Anna december 30, 2015 / 4:39 e m

  Å, vilket härligt inlägg! Det inspirerade mig till att lyssna på den ena Piaf-låten efter den andra på youtube. Vilken intensitet hon har! Man kan undra om det krävs ett tragiskt och trasigt liv för att en artist ska förmå prestera så berörande. Så länge sedan hon gick ur tiden och ändå så ”levande”. Jag gillade också Rickard Wolff-programmet. Han var berörande han med, så generös med sina egna minnen och upplevelser.
  L’Hymne à l’Amour är kanske en favorit för mig också. Har en känsla av att den snurrat på en skivtallrik i min barndom, lite då och då.
  Tack för en fin musikstund! Du fick mig att börja lyssna. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle januari 1, 2016 / 11:38 e m

   Glad att du uppskattade lite Piaf-inspiration. Padam Padam är också bra, förresten. Och visst fanns Piaf på skiva hemma i din och min barndom. Jag minns bilden på Piaf på ett skivomslag och en bit som hette C’est à Hambourg. Lyssna på den och se om du minns den. Hinner inte leta upp länken just nu men du hittar ju själv.
   Och tack för tipset om Rikard Wolff-programmet.

   Gilla

 2. norbergianblue december 31, 2015 / 5:50 e m

  Har tyvärr ingen relation till Piaf, I min barndom var det mamma och äldre systrar som spelade stenkakor och ep-skivor med Frank Sinatra, Sammy Davies,och Zarah Leander. OchJussi Björling, förstås. Ren tur att Rolling Stones så småningom dök upp till min räddning 🙂 Gott slut och gott nytt år önskar jag dig!

  Gilla

  • Gabrielle januari 1, 2016 / 11:29 e m

   Jussi hör också ihop med min barndom. Glömmer inte hur min mamma såg ut när hon lyssnade på duetten ur Pärlfiskarna med Jussi Björling och Robert Merrill. Och för mig blev det Beatles senare, mer än Rolling Stones. Gott nytt år till dig med!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.