Gul linje. Gör om, gör rätt!

Än finns det tid att lämna in synpunkter på förslaget till tunnelbanans Gula linje från Odenplan mot Arenastaden i Solna. Men den 15 januari är sista dagen, då ska synpunkterna vara inlämnade. Man vill använda metoden att bygga den nya linjen i grunt läge (schakta ut uppifrån) och bygga en liten blindtarm norrut  – parallell med Citybanan! Blindtarmen går i framtiden bara att bygga vidare ut norrut, aldrig söderut.

Jag tycker förslaget verkar dåligt underbyggt, illa genomtänkt, för att inte säga korkat. Dom som förespråkar den här lösningen från Odenplan hävdar envist att detta har man ju redan kommit överens om i den s.k. Stockholmsöverenskommelsen. Typ ”lagt kort ligger”. Alltså även om det sedan visat sig att bättre förslag finns. Hm…varför man då alls inbjöd till s.k. samråd i december förra året kan man ju fråga sig. Låter väl rätt mycket som det där man brukar säga om den här typen av samråd, att det handlar om att ”tuta innan man kör över”.

Så här är det:
1) Bättre möjligheter än att välja just Odenplan som utgångspunkt för den nya t-banelinjen finns. Det bör givetvis utredas, och det har man tydligen inte alls gjort tillräckligt väl. Den s.k. Lokaliseringsutredningen har flera brister.
2) Om man ändå absolut vill välja Odenplan som utgångspunkt för den nya t-banelinjen är den lösning man fastnat för – grunt läge med schaktning uppifrån – det absolut sämsta alternativet. Om man i stället bygger t-banan i djupt läge kostar bygget visserligen lite mer – 10% dyrare – men man får flera fördelar och klart bättre valuta för pengarna. Här är några fördelar med att bygga linjen i djupt läge:
– Gul linje kan i framtiden förlängas även söderut, inte bara norrut
– T-banans Gröna linje och den nya Citybanan påverkas inte negativt (vilket sker med Gul linje i grunt läge)
– Tågen på den nya linjen går att köra minst lika tätt som på Grön och Röd linje (längre väntetider med Gul linje i grunt läge)
– Lägre driftskostnader (Gul linje i grunt läge kräver förare i tågets båda ändar vilket ger högre kostnader).
– Betydligt lindrigare miljökonsekvenser vid Odenplan.

Hörni alla vänner av en väl fungerande t-bana i Stockholm, än är det inte kört. Rid i natt! Alle man till pumparna! Stoppa det här förslaget!
Skriv till Stockholms läns landsting och säg vad du tycker. Senast 15 januari ska synpunkterna vara inlämnade. Skicka mail till tbanaarenastaden@sll.se eller skriv brev till Stockholms Läns Landsting, Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, Box 225 50, 104 22 Stockholm. Märk brevet ‘Tunnelbana Arenastaden’. På SLL:s sida finns även en webbenkät man kan fylla i. Länk till enkäten hittar du under rubriken Tyck till här.

Odenplansgruppen har skrivit mycket om förslaget Gul linje från Odenplan och redogjort för konsekvenser och belyst olika alternativ. Läs här.

Uppdatering 2016-01-11: Nu finns Odenplansgruppens inlämnade synpunkter tillgängliga på gruppens hemsida. Detaljerade kommentarer och synpunkter på byggmetoden grunt resp djupt läge, Lokaliseringsutredningens brister, analys av nyttan för resenärerna, samhällsekonomiska aspekter m.m. Länk till sidan har du ovan.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.