Hajiga vatten och skurkar

_DSC8116_ed_bl
Detta är vid Cape Schanck, längst ut på Mornington Peninsula, cirka en timmes bilresa sydösterut från Melbourne. Som på bilden i förra inlägget är det här det ”riktiga” havet, inte den stora bukten utanför Melbourne. Åker du söderut från Cape Schanck kommer du så småningom till Tasmanien och fortsätter du förbi blir det först väldigt mycket hav och sen Antarktis.

Enligt sonen, som bor i Melbourne och kan mycket om trakten, såg det ut att vara hajiga vatten här. Vi badade ändå, han och jag. Väldigt försiktigt. Jag höll mig intill klipporna till höger i bilden nedan och lät vågorna skölja över mig. För att klara att alls komma ner i vattnet i dom stora vågorna (som inte ser så stora ut på bilden) och mellan runda halkiga stenar hade jag en stav med mig. Tänkte att kommer det en haj ska den få en stav i skallen… Sonen snorklade en liten stund nära stranden för säkerhets skull och inget farligt hände.

_DSC8118_ed_bl
Fyren, som syns på första bilden, byggdes 1859 och är i dag museum, men det var stängt när vi var där.

Inte långt härifrån finns en bukt som heter Bushrangers Bay. Här hände det grejer på 1850-talet. Henry Bradley, som börjat sin bana som ficktjuv i London, och Patrick O’Connor, en annan brottsling, jobbade efter fängelsestraff på Tasmanien på bondgårdar på ön. Det var menat som en utslussning från fängelset. Men dom rymde efter ett tag, gav sig iväg, begick en massa brott, mord, inbrott m.m. där dom drog fram och tog sig sen ombord på ett fartyg och tvingade kaptenen att föra dom över till den australiensiska kusten vid Mornington Peninsula. Två sjömän tvingades ro dom i land vid bukten som efter denna händelse kallas Bushrangers Bay. Sen fortsatte dom på sin brottsliga bana, sköt ihjäl folk, gjorde inbrott, stal hästar osv. Så småningom lyckades man fånga in dom och den 24 oktober 1853 hängdes dom i Melbourne, bara 40 dar efter det första brott dom begick tillsammans.

Den dag vi var vid Cape Schanck var det drygt 40 grader varmt och att ge sig ut på promenad för att titta på den bukt där skurkarna gått i land var det inte riktigt läge för. Vill du veta mer om skurkarna kan du läsa här.
Som vanligt större bilder om du klickar på dom.

4 thoughts on “Hajiga vatten och skurkar

 1. Gabrielle Björnstrand januari 24, 2016 / 9:31 e m

  Vilka äventyr. Fantastisk kust, ser att det är mycket vulkaniskt i bergarten. Något kan det påminna om baksidan av Kreta, som jag har närmare till. Där badade jag en gång i stora svallvågor och höll på att sugas ut. Man är ju östersjö-svensson 😉

  Gilla

  • Gabrielle januari 25, 2016 / 9:48 f m

   Ja, usch, sånt där kraftig vågsug har jag stor respekt för. Var med om det på Korsika en gång för länge sen och det glömmer jag inte.
   Vid Cape Schanck satt varningsskyltar uppe om riskerna med att bada där. Men som sagt, vi tog det väldigt försiktigt. Jag väntade mellan vågorna och smög ner i vattnet med en stav som stöd – och vapen!

   Gilla

 2. Mrs B januari 24, 2016 / 9:41 e m

  Underbara bilder, och vilken berättelse. Tack för dem!

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.