Blaskonsdag

IMG_2194Odenplan 3 februari 2016. Utsikt från Läkarhuset. En grå dag med vattenpölar och ett tunt lager slaskig ”snögröt” överallt. Lite senare på dan lyckades faktiskt solen ta sig igenom molntäcket nån stund i alla fall.

I den bortre delen av torget har man planterat ett par små träd. Oklart om dom kommer att överleva bygget av Gula linjen, den utbyggnad av tunnelbanan som man tänker göra genom att schakta ut jord- och bergmassor uppifrån markytan. Det stora trädet som syns lite till höger framför kyrkan, en stor vacker alm, ska tas ner. Det andra trädet, som flankerar kyrkan till vänster, blir ensamt kvar.

Bygget av Gula linjen ska väl börja om ett eller annat år och sen hålla på i hela fem år. Och innan dess lär väl inte mycket hända med denna väldigt trista stenöken. Kanske man ställer ut några blompottor? Men kafé och sånt som man snackat om tidigare lär det inte bli förrän Gula linjen är klar.

Den vita byggnaden nedtill höger är stationsbyggnaden till tunnelbanan och den blivande pendeltågsstationen för Citybanan. Det randiga är den s.k. soltrappan, där man ska kunna sitta och sola sig. Fast det går inte. Trappan är avstängd med ett staket. Så mycket sol är det ju inte just nu i alla fall, men skälet till avstängningen är att man sent omsider kom på att folk som ville sitta där skulle kunna klättra högre upp och ramla ner och slå sig.

Samrådstiden för Gula linjen gick ut 15 januari. Min gissning är att man kommer att strunta i dom synpunkter som lämnats in där man pekar på dom stora nackdelarna med den metod man valt – att schakta ut uppifrån. Miljövänligare och bättre för alla som bor och rör sig runt Odenplan är ju att bygga djupare under mark istället samt inte minst att man då har möjligheten att i framtiden dra linjen vidare söderut. Det går alltså inte med den metod man valt. Varför man verkar vilja hålla fast vid den vet jag inte.  Men nog verkar det dumt. Och som boende inte så långt från torget känner jag mig allmänt väldigt väldigt less på alltihop!
Dom synpunkter Odenplansgruppen lämnat in under det s.k. samrådet finns i Nyhetsbrev nr 35 som du kan läsa här.

8 thoughts on “Blaskonsdag

 1. Bengt O. februari 3, 2016 / 4:12 e m

  Ja du Gabrielle, det enda vettiga vi kan göra är väl att investera i gräveribranschen. Inom kort kommer Stockholm alltså att ha en mängd 5-15-åriga gigantiska gräverier i gång nämligen Odenplan, Stureplan, Slussen, Blasieholmen och Medborgarplatsen. (Åtminstone för den sistnämnda har de beräknade kostnaderna ökat kraftigt redan innan man satt i gång grävandet. På Slussen river redan Skanska på löpande räkning så det kan bli hur dyrt som helst).

  Och som vanligt ingen som kontrollerar, reviderar eller bevakar. fritt fram för the usual suspects. Vid Slussen har stadens informationskontor och Skanska lokaler vägg-i-vägg. En tanke som ser ut som en händelse.

  Gilla

  • Gabrielle februari 3, 2016 / 5:30 e m

   Ja, det kanske man skulle! Men varför i all sin dar är det så här? Man kan ju undra ändå vart all sans och måtta tagit vägen. Har alla glömt dom tidigare förödande rivningarna i stan?
   Och visst, the usual suspects lurar där bakom.
   Omfattningen på Stureplan kände jag inte till men läste i dag den där L-artikeln i SvD: http://www.svd.se/l-radda-stureplan-fran-rivning

   Gilla

   • Bengt O. februari 3, 2016 / 10:55 e m

    Jag glömde att nämna Östermalmshallen och med största sannolikhet också Söderhallarna.

    Gilla

    • Gabrielle februari 7, 2016 / 5:26 e m

     Oj då, Söderhallarna? Det hjälper liksom inte nu för tiden att vara rimligt nybyggt.

     Gilla

 2. Staffan H februari 3, 2016 / 8:50 e m

  Det är inte utan att man undrar vad de styrande och ställande i staden tänker med. Det de brukar sitta på, kanske? I förödelsens spår följer historielösheten och den är inte bra för oss.

  Gilla

  • Gabrielle februari 7, 2016 / 5:23 e m

   Hm, ja…kan det vara förklaringen? Rumpan! Håller med dig om historielösheten. 😦

   Gilla

 3. bloggarbjorn februari 3, 2016 / 10:02 e m

  Varför inte lägga ut madrasser (eller ännu roligare: studsmattor) nedanför den där stationsbyggnaden? Då kunde ju folk få ramla ner bäst de vill, utan att göra sig illa!

  Gilla

  • Gabrielle februari 7, 2016 / 5:25 e m

   Bra förslag! Då skulle det bli lite liv på denna ödsliga urtrista plats.
   Oj, där ramlade en! Oj, en till! Men vad bra, dom slog sig inte! 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.