Nobel Center! Bråttom!

Många goda krafter arbetar för att stoppa förslaget till mastodontprojektet Nobel Center som man vill bygga bakom Nationalmuseum på platsen för det K-märkta tullhuset från 1876 och ett par rödmålade hamnmagasin. Så gott som alla remissinstanser har sagt nej till bygget. Tyvärr vet vi ju att det kanske inte hjälper: politiker och organisationer som står bakom kan driva igenom projektet ändå. Varför kan man undra…prestige, pengar?

Därför bråttom nu om vi ska kunna hindra att Nobel Center byggs på Blasieholmen! Jag håller med nätverket Bevara Blasieholmen – Flytta Nobelbygget om att ett sånt center skulle passa betydligt bättre – både innehållsmässigt och utrymmesmässigt – t.ex. i Hagastaden med närhet till vetenskap och forskning.

OBS! 15 mars ska ärendet upp i Stadsbyggnadsnämnden. Dom politiska partier som kommer att rösta för bygget är M, C, MP, S och VP.
Förslag: skriv till dom och försök få dom på andra tankar! Länk med adresserna till ledamöter hittar du längre ned.

Någon gång i maj – datum inte bestämt än – ska ärendet upp i Stockholms Kommunfullmäktige. Nätverket kommer den dagen att ordna demonstrationståg från Blasieholmen till Stadshuset. På nätverkets hemsida  – länk nedan – finns bild på hur det ser ut i dag. Visst ser det fint ut med båtar, träd och gamla låga hus! Waxholmsbolaget höll tidigare till i det gamla tullhuset, men nu är det väl sen länge urflyttat i väntan på rivning. Men varför i all sin dar riva ett sånt gammalt fint hus och förinta spåren av platsens historia? Här finns ju klara samband med Stockholm som sjöfartsstad. Vad har Nobel med platsen att göra?

Istället för Nobel Center, som kommer att ta upp det mesta av platsen bakom Nationalmuseum, kunde man väl ha ett kafé eller en restaurang i det gamla tullhuset – med uteservering om somrarna – och kanske möjlighet att ordna utställningar med Stockholmsanknytning, t.ex. om Stockholm som hamnstad. Kanske flytta dit grejer från det nedlagda tullmuseet? Parkeringsplatserna tar man bort och anlägger en fin park där istället och så renoverar man hamnmagasinen och använder dom till nåt trevligt.

Går det då? Är det nån idé att protestera? Vi som var med om almarna i Kungsan tycker förstås det (vad unga i dag tycker vet jag inte riktigt, bryr dom sig alls?). Men även efter den väldsberömda almstriden för väldigt många år sen, där opinionen fick stopp på politikernas förslag, har förslag i Stockholm fått kastas i papperskorgen efter inverkan av vad ”vanligt folk” tycker. Exempelvis den fula badringen i Riddarfjärden (omkring 2011) och gallerian i tre plan under Odenplan (ett par år tidigare).

Upp till kamp, rid i natt, alle man till pumparna!!!
Var med och påverka! Skriv till politikerna i Stadsbyggnadsnämnden före 15 mars, viktigt påverka M, C, MP, S och VP. Namn och e-postadresser har du här.

Delta i demonstrationen i som troligen blir i maj! Jag lägger ut datum när det är bestämt. Du kan också följa med på nätverkets hemsida, och på Facebook här.

PS
Hittade just en sida med fantastiska bilder – gamla och nyare – på denna del av Blasieholmen. Titta här.

Uppdatering 2016-02-16:
Tidigare stod ett annat datum (i febr) i inlägget för mötet i Stadsbyggnadsnämnden, men jag fick i dag reda på att det är 15 mars, som gäller. Har därför ändrat datum i inlägget. Mötet i Kommunfullmäktige blir också skjutet på och förmodas nu ske kring mitten av maj och den planerade demonstrationen kommer ju att gå då också. Återkommer när jag vet mer.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.