Kurhotell och skräckfilm

Ulricehamns_sanatoriumSå här såg Ulricehamns vintersanatorium – ofta kallat Ulricehamns kurhotell – ut förr. Det går att hitta många fina färgbilder på webben från kurhotellets senare år som visar vilken fantastisk byggnad det måste ha varit. Byggnaden påstås ibland ha varit Europas största träbyggnad. Kurhotellet invigdes 1910 och sen rev man alltihop 1981. Tyvärr kan man tycka, om man som jag gillar gamla hus.  Och nog kunde man ha hittat nån användning för det. Men kanske lät man det i vanlig ordning förfalla och så blev det rivning. Vet inga detaljer om det.

Det är egentligen inte så likt men lite grann tycker jag huset för tankarna till det stora hotellet där Jack Nicholson smyger omkring och viftar med sina diaboliska ögonbryn i Kubricks film ”The Shining”. Du kommer kanske ihåg hur hotellet såg ut, dvs det hotell man använde för exteriörerna i filmen: Timberline Lodge i Oregon. Vi var på platsen för många år sen, men jag hittar inte många egna bilder. Bara den här från hotellets baksida, utsikt från en sluttning på Mount Hood.

TimberlineLodge_ed
I Stephen Kings bok, som filmen ju är gjord på, är det bl.a. i rum 217 det händer hemska saker. När Kubrick sen skulle göra filmen bad man honom att inte använda detta rumsnummer eftersom folk då skulle vara rädda för att bo i det rummet på Timberline Lodge. I filmen kallas rummet därför 237 istället, ett rumsnummer som inte existerar i verkligheten på hotellet. Lustigt nog är det rum som oftast efterfrågas just rum 217 enligt en sida med bilder både från hotellet och från filmen (länk nedan).

På Ulricehamns kurhotell har jag nog varit på besök en gång för mycket länge sen (sent 1950-tal?). Min farmor, som hade mycket svår ledgångsreumatism, vistades där kort tid en sommar och vi var där och besökte henne.

I sammanhanget funderar jag lite på ordet prominent. På Wikipedias sida om kurhotellet i Ulricehamn står det: ”Bland de prominenta personer, vilka varit gäster på sanatoriet märks” och så nämns några prinsar och prinsessor, Verner von Heidenstam, Selma Lagerlöf m.fl. – och Clark Olofsson. Han tog in på sanatoriet, som då var hotell, en gång när han rymt från fängelset. En städerska upptäckte en pistol på hotellrummet och Olofsson greps i matsalen. Men prominent är han väl för sjuttsingen inte. Nåja, det var en utvikning.

Om nu nån skulle vara intresserad av att titta på bilder från Ulricehamns sanatorier och kurhotell kan jag tipsa om en fantastisk bildsamling som jag hittade på Flickr. Här.
Sidan om Timberline Lodge och The Shining har du här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.