Rimmande rånare

Vad lustigt det är att leta efter uppgifter på webben! Jag hamnar på det ena och det andra när jag egentligen letar efter nåt annat. Nyss läste jag om det första bankrånet i Sverige som skedde i Linköping i mars 1854. Lustig historia, kanske är den välkänd i Linköping? Men för mig var det nytt, och det blev lite fniss. Så här kommer lite kuriosa för ev intresserade.

Det var en bonde från Klockrike, en smed från Skänninge och en t.f. landsfiskal, som en natt bröt sig in i en lokal, som en nyöppnad bank hyrt i Linköpings rådhus. Där skar rånarna upp den stora kassakistan. Bytet blev 263 000 riksdaler banco och 604 000 i sedlar, en summa som faktiskt inte överträffades förrän 1963 vid det stora tågrånet i England.

Rånet upptäcktes morgonen därpå och på botten av kistan hittade man en sedel och en papperslapp. På lappen stod det så här:

”Vi länsat haver Östgötha Bank
Och mången rik knös torde bli pank
Vi lämnar dock en tredaler kvar
Ty hundar pissar på den inget har”

Hur det gick? Jodå, det löstes av ”Östergötlands Sherlock Holmes”, polisgevaldigern P M Larsson, utklädd till oxhandlare. Läs historien om Stora bankrånet på en sida om Linköpings historia här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.