Vitamininjektion!?

Placera Nobel Center utanför innerstan och låt det bli en riktig vitamininjektion för Stockholms förnyelse och expansion!

Jonas Nordin, docent i historia, pekar i en artikel i DN på några ödesdigra avgöranden i Stockholms stadsbyggnadshistoria som skedde på 1800-talet: man beslöt sig för att dra järnvägen rakt genom Gamla stan – vilket har gett oproportionerlig tyngd åt citykärnan – och man beslöt sig för att hålla stenstadsbebyggelsen inom dom gamla tullgränserna – vilket har hämmat den urbana utvecklingen. Om man istället hade byggt centralstation vid Fridhemsplan hade stan fått ett kommersiellt och kulturellt nav på Kungsholmen som ”hade gynnat stans expansion och minskat dagens koncentration av nyckelfunktioner inom ett snävt historiskt stadscentrum”, skriver Nordin. ”Innerstaden kommer inte att förtvina utan ett Nobelcenter. I ytterstaden kan det däremot få stor, inte minst symbolisk betydelse för Stockholms expansion”.

Så vad vill politikerna? Ska stan expandera? Ska man ta vara på den här möjligheten? Eller ska man fortsätta att stirra sig blind på innerstan och tro att allt måste ligga centralt? Och att man helst dessutom måste fylla igen dom ev ”håligheter” eller öppna platser som finns i stan?  Inför beslutet om Nobel Center i Stadsbyggnadsnämnden den 15 mars skrev Per Wästberg, Eva Hamilton m.fl. en artikel där dom bl.a. hävdade att ”Nobel Center behöver en central placering. En publik byggnad fungerar bara om den är lätt att besöka och ligger på en plats som inbjuder till spontana besök. Läget på Blasieholmen gör att Nobel Center kan bli en del av det publika nav, där flera stora museiinstitutioner ligger.”
Detta är naturligtvis nonsens!

I artikeln gör Wästberg m.fl. en jämförelse med hur det var när Vasamuseet skulle byggas. Kerstin Westerlund Bjurström, som var projektledare för Vasamuseet, har kommenterat artikeln och tycker att det är som att jämföra äpplen och päron. När det gäller att ”Nobel Center behöver ha en central placering” skriver hon: ”Man frågar sig då varför inte ett läge vid välfungerande museer som Tekniska museet eller Riksmuseet eller invid Wennergren Center skulle uppfylla kraven. I ett Stockholm med en diameter på tre-fyra mil måste väl ett avstånd från centrum på någon kilometer eller två betraktas som högst centralt.”

Argumentet om centralt läge faller helt. Fotografiska måste väl t.ex. också räknas som en publik byggnad även om den drivs i privat regi, dit hittar många. Skansen tar sig folk till utan problem, Abba-museet och som sagt Riksmuseet och alla dom där museerna på Norra Djurgården – Sjöfart, Tekniska, Folkens museum.

Så sluta snacka om att Nobel Center måste ligga precis mitt inne i stan, Per Wästberg, Heikensten och ni andra. Tänk om: flytta Nobel Center! Än finns det tid. Och flyttar ni Nobel Center blir det inte bara bättre för innerstan utan även bättre för ytterstan! En vitamininjektion för stadens expansion.

Jonas Nordins artikel ”Det finns alla möjligheter att förlägga ett Nobelcenter utanför innerstaden” här.
Kerstin Westerlund Bjurströms artikel här.
Per Wästbergs m.fl. artikel här.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.