Sorglig soltrappa

Stationsbyggnaden på Odenplan i Stockholm – för tunnelbanan och för Citybanan – har byggts av Trafikverket, och där på byggnaden finns en s.k. soltrappa som vänder sig åt sydväst ungefär. Under sommaren 2015 skulle stationsbyggnaden överlämnas från Trafikverket till SL och soltrappan skulle öppnas för allmänheten. Så blev det inte.

I juli 2015 säger man så här till tidningen Vi i Vasastan: ”Det har varit problem med rulltrapporna och vi vill att allt ska vara godkänt när vi tar över stationsbyggnaden. Vår förhoppning är nu att det ska ske i månadsskiftet augusti/september, säger Ronnie Johansson på SL:s presstjänst.
Då får vi hoppas att det är sol när soltrappan invigs? (säger intervjuaren)
– Ja, verkligen. Det sägs ju att det ska bli en fin sensommar, säger Ronnie Johansson.”

I augusti 2015 skyller man fortfarande på att projektet befinner sig i en ”överlämningsfas” mellan Trafikverket och SL. I Vi i Vasastan hittar jag följande från aug 2015: ”Avspärrningen kring soltrappan på Odenplan lär bli kvar ett tag till. Vi har tidigare skrivit om att den inte har öppnats upp för allmänheten eftersom hela stationsbyggnaden befinner sig i en ”överlämningsfas”. Men när SL tar över byggnaden och öppnar upp alla entréer så att rulltrapporna kan börja användas den 15 september är någon invigning av soltrappan inte inplanerad.
– Vi tittar på trappan ur ett säkerhetsperspektiv eftersom vi är oroliga att folk ska klättra upp på taket av byggnaden, säger Ronnie Johansson på SL:s presstjänst.”

Sen kom september – det blev kanske inte så mycket sol då? – sen oktober, november…. ja, då började det förstås mörkna rätt mycket, för att inte tala om december. Men sen började ju allt på nytt, så där som det gör. Det kom ett nytt år – nya tag, nya möjligheter.

Och minsann, redan i mars 2016 kommer SL fram till förslaget att kanske ta bort ett steg i trappan. När Vi i Vasastan i början av mars intervjuar en person på SL får man följande svar: ”Under den här veckan kommer vi ta fram ett förslag där vi med mindre åtgärder, som inte kräver ett nytt bygglovsförfarande, kan höja säkerheten i trappan. Vi tittar bland annat på om det går att ta bort det översta steget i trappan. Förhoppningen är att då kunna öppna soltrappan någon gång under april månad, säger Christian Hoffmann, presskontakt på SL.”

_DSC8437_160412
Nu har halva april gått
och soltrappan är fortfarande avstängd. Jag mailade SL häromdan och frågade 1) vilka åtgärder man tänkt vidta, och 2) när soltrappan beräknas kunna öppnas. Följande svar kom häromdan:
”Här kommer svar på dina frågor om den s k Soltrappan på Odenplan:
1. Det kommer att utföras säkerhetshöjande åtgärder för att förhindra tillträde till taket. Vilken åtgärd som kommer att utföras är inte beslutad än.
2. Kan inte svara på detta än men förhoppningsvis inom 2-5 månader. Förslaget ska dock godkännas av Stadens arkitekter.”

Det går ju inte undan direkt… Eller är det att begära för mycket att SL ska kunna fixa sånt här på 7-8 månader? Och kanske tar det alltså i värsta fall så mycket som 5 månader till nu vilket skulle innebära att vi är framme vid mitten av september. Men för all del, det kan ju vara en del sol i september. Men lägg märke till formuleringen om godkännande av Stadens arkitekter. Vem vet hur många månader dom ska ha på sig.

Bilden ovan tog jag på Odenplan 12 april. Cykelgaraget, till höger i bild, håller på att bli klart och den stora del av torget som varit avskärmad för bygget är nu tillgängligt igen. Längst till vänster syns en liten del av soltrappan. Trappan har varit med på bild flera gånger tidigare i bloggen. Ett av dom nya träden på Odenplan syns också på bilden. Det är 5 eller 6 stycken som ser ut så här ungefär och som ersätter dom stora uppvuxna 18-19 träd som fanns på torget innan Trafikverket (då Banverket) lät motorsågarna gå för fullt.
En bild på soltrappan finns också i den artikel som Viktor Barth-Kron skrev i DN i mitten av mars, ”Sagan om trappan där ingen fick sola”, här.

8 reaktioner på ”Sorglig soltrappa

  1. Bengt O. (@eklipspringer) april 15, 2016 / 4:37 e m

    En eftermiddag i veckan har jag anledning att ta tunnelbanan upp till station Odenplan. När jag pustat ut efter att ha klättrat upp för någon av de som regel trasiga rulltrapporna brukar jag ta mig en ordentlig överblick över torget. Det är verkligen en sorglig syn. Hur har man kunnat anlägga denna stenöken utan tillstymmelse till liv eller omväxling? Tunnelbanans stationsbyggnad är ju -bortsett från den sorglustiga inbuktningen som inte får användas- en fyrkantig stenlåda utan minsta ansats till konstnärlig eller åtminstone trevlig accent.

    Och sedan det byråkratiska trasslet som du redogör för. Det är ju upprörande att inte någon kan ställas till svars för ett sådant totalfiasko som ”soltrappan” blivit.

    Man lär ju komma att riva upp torget snart för att bygga en ny tunnelbanelinje. Kanske kommer detta t.o.m att visa sig vara en blessing in disguise eftersom man då kanske har möjligheten att göra någonting nytt av torget, något som vore värdigt en modern och kosmopolitisk europeisk storstad.

    Fast det bli nog för dyrt för kamrerartyperna i stadsfullmäktige.

    Gilla

  2. Bert Bodin april 16, 2016 / 12:50 e m

    Såg den där ”trappan” förra helgen och undrade varför den var avspärrad med band.

    Det sas att det var för att hindra folk att falla från taket.

    Är folk dumma?

    Gilla

    • Gabrielle april 16, 2016 / 6:09 e m

      Det är kanske sånt där tänk som är typiskt för ”trygghetsnarkomanernas förlovade land” (David Eberhard). Men ska man hålla på så borde man ju också sätta staket på varenda kaj i Stockholm. Folk kan ju dratta i och drunkna. Andra farligheter finns lite överallt. Osv, osv.
      Vad gäller soltrappan är det förstås riktigt riktigt dåligt dels att dom utformade soltrappan så här utan att tänka efter före (vems ansvar?), dels att dom – SL – inte klarar att fixa till det efter så lång tid. Skrutt och skräp, SL! 😦

      Gilla

  3. Bert Bodin april 16, 2016 / 3:45 e m

    För att inte tala om applebutiken som nu verkar uppstå i Kungsan!!!

    Gilla

    • Gabrielle april 16, 2016 / 6:23 e m

      Politikerna i Stadshuset verkar helt förblindade. Typ: ”Oj oj oj, ett stort internationellt företag vill öppna butik inne i Stockholm. Vad fint! Tänka sig, vilken ära!(skrap, skrap med foten, buga, buga) Fantastiskt! Nu ska vi äntligen sätta Stockholm på kartan…”
      Och för all del, jag har inget emot en Apple-butik i stan men absolut inte DÄR.

      Gilla

      • Bert Bodin april 17, 2016 / 10:41 e m

        Dags för en ny alm-…. jag menar, äppelstrid?

        Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.