Nobel Center 25 april! (2)

Vilken översittaraktig artikel Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, skrev i DN i dag. Förringande och riktigt nedlåtande mot alla dom som är mot placeringen av Nobel Center på Blasieholmen. Han skriver bl.a. sånt som att vissa är rädda om sina parkeringsplatser och därför mot bygget. Andra har ”verkstäder och båtplatser som de tror är hotade”. (Va?! När Nobel Center är byggt, ska det alltså finnas plats kvar då för ev verkstäder där?). Andra är rädda om sin utsikt. En liten grupp värnar om Nationalmuseums möjligheter att bygga ut och är emot av det skälet. Och så har motståndarna mot Nobel Center manipulerat bilder, skriver Heikensten.

Att omkring 90 % av remissinstanserna – instanser som alltså blivit formellt ombedda att uttala sig – var emot eller starkt kritiska till bygget nämner Heikensten inte.

Och det här med att manipulera bilder borde han nog inte nämna alls. Man ska inte kasta sten om man bor i glashus som det brukar heta.

Heikensten oroar sig över att ”fakta får allt svårare att tränga fram. Myterna frodas. Det är ingen bra utveckling”. Han skriver ”Kanske är det så att risken för övertramp är större när motståndarna mot ett beslut består av så disparata grupper. När nejet är allt som förenar riskerar argumentationen att tappa sansen.”
Pratar han i nattmössan? Vilka snackar han om? Är starkt kritiska remissinstanser med i dom han kallar motståndarna? Är remissinstanserna också en disparat grupp?
Och sen, vojne, vojne, Lars Heikensten var själv som ung med vid almarna 1971, minsann. Jag var också där, Lars. Men hur hänger resonemanget i dag ihop egentligen? Hur homogen var den mycket stora grupp människor som protesterade mot fällningen av almarna? Alla var inte med i Alternativ stad, vad jag vet.

Den här gången, Lars Heikensten, är du tyvärr på fel sida och värnar inte längre Stockholms skönhet. Och varken du eller politikerna i Stadshuset verkar heller förstå att om Stadshuset säger JA nu nästa måndag 25 april så missar ni en gyllene chans att skapa attraktion för en plats strax utanför innerstan – t.ex. Hagastaden eller Vetenskapsstaden. Det skulle stimulera en utveckling mot att inte allt ska koncentreras just till innerstan, det vore bra för Stockholms expansion.

”Moderaterna och Socialdemokraterna har bildat allians och kör över småpartierna. De struntar dessutom i kritiska remissinstanser och blåser på utifrån helt andra premisser än vad som är bäst för Stockholms kulturmiljö. Staden står utan stadsarkitekt. Hon har sagt upp sig och slutat. All expertis är avhängd.” Det skriver Maria Schottenius i DN i dag och pekar också på risken att Nobel Center kan ”bli ännu ett av innerstadens halvtomma hus”.  Som exempel nämner hon ”Stockholm Waterfront, som lär ha 40-procentig beläggning och stora svårigheter med att få det att gå runt”.

Usch ja, det är en sorglig artikel om en sorglig utveckling i Stockholm. Jag är inte stockholmare fast jag bott här länge men jag bryr mig om den här stan. Och jag undrar nu allt oftare vartåt det barkar med stan – Nobel Center på Blasieholmen, en jättelik Apple-butik i Kungsträdgården, Slussen…
Och obs jag är inte alls generellt emot modern nyskapande arkitektur (ex. Aula Medica vid KI) men det ska göras med varsamhet med omgivande bebyggelse.

I dag är det demonstration vid Stadshuset kl 16.00. Nästa måndag 25 april sker demonstrationen på samma ställe kl 16.30. Det är då – måndag 25 april – man ska fatta beslut i Kommunfullmäktige om Nobel Center.

Lars Heikenstens artikel i DN här.
Maria Schottenius artikel i DN här.

Uppdatering 21 april: Det har kommit flera reaktioner i pressen på Lars Heikenstens trista nedlåtande artikel. ”Det är inte bara häpnadsväckande utan faktiskt också ovärdigt av Nobelstiftelsens högste tjänsteman att nedvärdera yttrande- och åsiktsfriheten på ett så flagrant sätt…”, skriver en företrädare för Stockholms Sjögård. En kurs  i elementär demokrati kunde vara bra för Heikensten. Artikeln har du här. Via samma länk hittar du tre artiklar till som ger Heikensten svar på tal.

3 thoughts on “Nobel Center 25 april! (2)

 1. Bengt O. (@eklipspringer) april 18, 2016 / 12:19 e m

  Ja, artikeln var bedrövlig och andades av ett oförhöljt förakt mot oliktänkande som vi inte sett på länge. Jag fäste mig också vid passusen om almstriden: där om någonstans var det väl en heterogen grupp med östermalmstanter och punkare och aktivister och många andra som förenades kring ett gemensamt intresse. Det påminner i hög grad om diskussionen kring Slussen där speciellt representanter från Yimby gjorde sitt bästa för att förlöjliga motståndarna.

  Men intressant och kanske litet hoppfullt att Heikensten så totalt tappar humör och omdöme – kanske han har större anledning att oroas än vad det nu ser ut som?

  Gilla

  • Gabrielle april 19, 2016 / 9:37 f m

   Ja, kanske har Heikensten faktiskt gjort bort sig och samtidigt lyckats reta upp ännu fler. Mycket folk vid demonstrationen igår. Många var förstås ”gråskallar” – demonstrationen började ju också redan kl 16 – men inte alls alla. Unga fanns också där. Kändes lite hoppingivande med den stora uppslutningen.

   Gilla

  • bloggarbjorn april 19, 2016 / 12:08 e m

   Punken var inte uppfunnen 1971. Däremot Alternativ stad.

   Härjningarna i centrala Stockholm på 1960-1970-talen orsakade ett sådant sår i stadens minne att inte ens Yimby vågar framhålla den tiden som ett föredöme. Jag tycker det är väldigt konstigt att Stockholms politiker ännu kör på med rivningar och märkliga nybyggen. Är det månne gamla strukturer med alliansen politiker-byggföretag-fack som lever vidare i korporativ anda?

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.