Händerna på väggen

1024px-SantaCruz-CuevaManos-P2210651b
En vägg i en grotta i Argentina. Handavtrycken har gjorts av människor som levde för omkring 9 000 år sen. I boken ”Sapiens” skriver Yuval Noah Harari om Cueva de las Manos: ”Det ser ut som om dessa för länge sedan döda händer sträcker sig mot oss inifrån grottan. Detta är en av de mest rörande lämningarna från de tidiga jägare-samlarnas värld, men ingen vet vad den betyder.”

Dateringen har man fått fram genom att undersöka resterna av rör gjorda av ben som människorna använde för att spruta på färgen.

Visst är bilden berörande. Fick lust att ”dela” den (som det heter nu för tiden). Blir ju lite omväxling mot ilskna inlägg mot Nobel Center, Odenplan (Stockholms fulaste torg?) m.m. och det kan ju behövas ibland.  Marianocecowski tog bilden 2005, och jag hämtade den från Wikipedias sida om Cueva de las Manos. (Klicka för större bild). Grottan finns med på Unescos världsarvslista: här.

5 reaktioner på ”Händerna på väggen

 1. norbergianblue april 19, 2016 / 9:53 f m

  Berörande absolut, tänker nog mest på instängdhet. Människor som försöker krafsa sig ut. Jag har nog sett för mycket deckare. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle april 19, 2016 / 1:15 e m

   Usch då! Inte instängda väl?! 😦
   Jag tänker att dom vinkar till oss från för 9 000 år sen.

   Gilla

 2. bloggarbjorn april 19, 2016 / 12:02 e m

  Ett par detaljer slog mig: dels att en del avtryck ligger på varandra, dels att avtrycken ser väldigt ”schematiska” ut på något sätt. Som om man använt en mall i stället för en verklig hand.

  Gilla

  • Gabrielle april 19, 2016 / 1:12 e m

   Ja du har nog rätt. Dom använde nog en mall och slapp bli kladdiga på händerna. Så handavtryck är inte rätt ord. Kanske hade dom några olika schabloner för att få lite variation. Svårt att avgöra eftersom grottväggen buktar lite in och ut.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.