Taxpromenad

När jag varit ute på kylslagen aprilpromenad senaste dagarna har jag sett flera fina taxar, särskilt några vackra långhåriga. Tax är en ras som har en särskild plats i mitt hjärta. Vi hade två bruna släthåriga taxar när jag var barn: Hannibal (glad och busig) och hans morbror Cedric (mer sorgmodigt lagd). Senare hade vi en strävhårig och väldigt charmig, älskansvärd och glad tax, som hette Tessie. Det är märkligt, men hon kan fortfarande vara med i mina drömmar emellanåt.

I alla fall, som sagt, när jag sett taxar på sistone så har jag letat i min skalle efter en känd målning med en tax, en målning som jag minns att jag tyckte om. Jag kunde se målningen framför mig, kom ihåg att det var tidigt 1900-tal och att konstnärens efternamn var kort, bara två stavelser. Men konstnärens namn kom inte fram ur ”dom små grå”. Äntligen i dag googlade jag och hittade målningen jag tänkt på. Här är den:

dynamism-of-a-dog-on-a-leash1Giacomo Balla, Dynamiken av en hund i koppel, 1912.

Visst är den fin! Även den som inte är specialförtjust i taxar kan nog inte låta bli att le lite när man ser den, gissar jag.

Giacomo Balla, som levde 1871-1958, var en av futurismens grundare. I Wikipedia står det att ”Futurismen förkastade historien, hyllade hastigheten, maskinen, våldet, ungdomen och industrin, och eftersträvade en modernisering och en kulturell föryngring av Italien.” Det låter inte helt sympatiskt tycker jag nog. Luktar det inte lite av nåt annat på F som hör till den här tiden och till Italien?

Jojomen, så är det nog. Och på en sida om futurismen läser jag: ”Målet för gruppen var rörelsen och farten. Gruppen ville bryta med de akademiska begränsningarna och i stället hylla dynamiken i den moderna teknologin. Deras stöd av krig och våld föregrep den fascistiska politiken och som drabbade Italien i och med Mussolini 1919. Både Marinetti och Buccioni prisade första världskriget och betraktade det som en form av ”civilisationshygien”.

I det futuristiska manifestet från 1909 står bl.a. ”Vi förklarar att världens härlighet berikats med en ny skönhet: fartens skönhet. En racerbil med motorhuven prydd med stora tuber som liknar ormar med explosiv andedräkt…en rytande automobil som verkar driven av en kulspruta är vackrare än Nike från Samothrake.”

Balla och hans kompisar Marinetti m.fl. hyllar kriget i manifestet och vill förstöra museer, bibliotek, akademier, bekämpa feminism m.m. Nej, dom där killarnas åsikter gillar jag inte alls. Dom var väl förvirrade av sin tid kan man kanske säga om man vill vara snäll. Det var ju förresten inte bara futuristerna som hyllade kriget. I England lär jubel ha utbrutit när det blev krig 1914.  – Men oj då, nu börjar jag komma långt från taxarna och målningen, som jag fortfarande blir lite varm i hjärtat av att titta på.

Via den här livliga taxen hittade jag en sida på nätet som inspirerats till namnet på sin sajt av målningen: Hovercraftdoggy.com. Det är två arkitekter – den ena från Aten och den andra från Berlin – som nu bor i London och som på sin sajt lägger ut fina foton av konst, arkitektur, design, vackra platser m.m. Titta här.

Några länkar till: Om futurismen t.ex. här. Wikipedia om Futuristiska manifestet här.

2 thoughts on “Taxpromenad

 1. norbergianblue maj 2, 2016 / 5:18 e m

  Balla verkar inte vara någon man skulle vilja umgås närmare med, man är ju inte ens av rätt kön, och att kalla ett krig för ”civilisationshygien” är verkligen obehagligt. Samtidigt vet man ju att efter ett storkrig blir det en rasande fart på hela samhället, man bygger upp och satsar nytt, och alla har ett arbete att gå till, om de vill. Här har vi inte haft krig på gud vet när, och börjar tala om införandet av en baslön till alla dem som ändå aldrig kommer att ta sig in i arbetslivet. Jag antar att man blir en produkt av det samhälle som formar en. På gott och ont. Gillar ändå den där taxen som verkar instoppad i svart spets. Och serien ”We are small” på hovercraftdoggy, som jag inte kände till tidigare. Alltid roligt med något nytt på nätet. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle maj 4, 2016 / 5:19 e m

   Håller med dig. Balla och hans kompisar gillar vi inte.
   Tack för tipset om ”We are small”! Fina bilder! Riktigt poetiska.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.