Plats vid elden

”En lägereld i ett kallt Europa”. Så kallar man i en DN-artikel i dag Eurovisionsschlagertävlingen. Jag gillar bilden. Att vi från olika nationer samlas runt den där lägerelden. Kanske leder den till nåt litet steg mot förbrödring, ett myrsteg eller så i alla fall. Sen det där med Europa och Europa… Australien är ju med och kan väl inte med bästa vilja i världen anses höra till Europa. Fast vad 17 så noga får man inte vara. Och jag har inget emot Australien. Kanske borde man i stället döpa om tävlingen, kan ”vän av ordning”tänka. Men som sagt, så petig ska man väl inte vara.

Nåja, för egen del vet jag inte om jag har nån plats vid den där elden. Står nog en bra bit ifrån, anar värmen från elden men det drar kallt om ryggen. Jag hänger inte alls med. Och jag vet: det är mitt eget val, det är inte synd om mig på nåt sätt för att jag är utanför. Har i alla fall snappat att nån som heter Frans ska sjunga det svenska bidraget och att Putin-landet ligger bra till när folk gissar på hur slutresultatet ska bli. Men mycket mer vet jag inte. Jo, för all del: flaggorna på bussarna här i Stockholm har jag sett, det jättelika partytältet nedanför slottet och nedräkningsbollen på Norrmalms torg. Och så förstår jag att man håller på med semifinaler nu och sen är det stora kollifejset i Globen på lördag. Ja ja, du ser, lite har jag fattat ändå.

Titta på det tillsammans med närmare 200 miljoner andra människor kommer jag nog bara att göra i kraftigt snuttifierad form, dvs spela-in-först-och-titta-sen. Så kan man svischa fort vidare när det blir för tjatigt eller alla bitarna börjar låta alltför likadant. Lite roligt är det också att se hur Petra Mede och Måns Zelmerlöw klarar av programledarskapet. Vill ju inte att dom ska göra bort sig inför alla miljonerna. Men annars är det här hemma själva röstningsförfarandet som brukar väcka mest intresse. Och man kan tänka tillbaka på hur röstningen gick till för länge sen, under förra seklet när inte lika mycket digitala hjälpmedel fanns. Tävlingen startade redan 1955 ser jag. Har inga som helst egna tidiga minnen av den. Vi hade inte tv förrän många år senare.

Jag har inget emot Eurovisionsschlagertävlingen eller Eurovision song contest som även svenska tidningar skriver nu. ”Upphausseningen” omkring alltihop kan kännas lite fånig. Men annars är det väl bra om miljoner människor samlas runt den där lägerelden och har nöje av det. Och jag kan ju ta ett litet kliv närmare elden och heja på Frans fast jag inte hört låten innan.

Uppdatering 15 maj:
Grattis, Ukraina! Och grattis till krimtatariska sångerskan Jamala!
När främlingar kommer/De kommer till ditt hus/De dödar alla/Och säger/”Vi är inte skyldiga”
Inledningsstrofen i det vinnande bidraget, ”1944”.
Läs artikeln i DN från häromdan ”Krimtatarernas kamp en del av schlagerfinalen” här.

4 thoughts on “Plats vid elden

 1. bloggarbjorn maj 13, 2016 / 8:31 f m

  Inget går upp mot gamla ”Tio i topp” från tidigt sextiotal: ”Ni som röstar på Anita Lindblom med ‘Sånt är livet’ trycker på mentometerknapparna NU!”

  Gilla

  • Gabrielle maj 13, 2016 / 8:50 f m

   Roligt att bli påmind om det där! Te och kanelbullar i köket och så ”Tio i topp”. Mentometerknappar…Läser på Wikipedia att det som föreställde ljud från mentometerknapparna kom från en leksak, en batteridriven kulsprutepistol. Lustigt.

   Gilla

 2. norbergianblue maj 13, 2016 / 1:27 e m

  Är inte heller så intresserad av Eurovision, det känns så tamt på något sätt. Inget drag under galoscherna, och det ser ut att vara mer intresse runt scenframträdandet, än för musiken. Men året när det finska monstergänget vann var ju ett rejält lyft. Och för en gångs skull blev vinnaren en framgång även dagen efter tävlingen. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle maj 16, 2016 / 8:17 f m

   Njae, tamt vet jag inte om jag håller med om. Tycker att det ofta är lite väl bråkigt för min smak. Och att dom fläskar på med scenframträdandet tycker jag också. Nästan så sången/musiken verkar betyda mindre.
   Blir intressant nästa år i alla fall när Ukraina ska arrangera.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.