Matgoogling

Det regnar och regnar och jag har blivit sittande vid datorn och googlat efter ditten och datten. T.ex. efter vad kunde man äta till frukost på Tysta Marie i Stockholm på 1890-talet. Bakelser och tårtor vet jag, men kunde man kanske få nåt mer substantiellt? Hittade inte,  och egentligen är det inte så viktigt. Men istället ramlade jag nu in på en sida som handlar om klassiska maträtter som Biff à la Lindström, Chicken à la King, Entrecôte Café de Paris, Sjötunga Walewska, Janssons frestelse med mera. Oj, vad hungrig jag blir!

Vet du om att det goda aromsmöret till Entrecôte Café de Paris lär innehålla ett 50-tal ingredienser? Några av dom är ”smör, ansjovis eller sardellfiléer, schalottenlök, tomatketchup, persilja, gräslök,senap, kapris, paprika, curry, mejram, dill, timjan, dragon, rosmarin, cayenne, vitlök, cognac, madeira, worcestersås, apelsin och citron”. Receptet är hemligt så vilka övriga ingredienser som ingår vet jag inte (Yaksmör?) och inte heller hur mycket av det ena och det andra som ska vara med.

Och så går tankarna till O.A. och de sex teckningarna där han berättar om en kille som varit på fin middag och sen träffar en kompis som dessvärre missat middagen för att han var sjuk. Nu får han sig istället till livs en njutningsfull beskrivning av vad han hade kunnat få äta: rysk kaviar, sköldpaddsoppa, Sole à la Margery…  De två sista bilderna ser ut så här. Den sista – och dess text – är väl klassisk.

OA_snöripan
Ja, så där kan det bli när man sitter och googlar efter nåt ätbart. Och dessutom var jag ju hungrig redan när jag började. Så nu får det allt bli middag, eller supé är det väl för klockan är mycket. Snöripa har jag inte. Det blir ärtsoppa och en öl. Kommer att slinka ner fint.

Den där sidan om klassiska maträtter har du här.

2 reaktioner på ”Matgoogling

 1. norbergianblue maj 25, 2016 / 2:48 e m

  Ett 50-tal ingredienser? Tänker på den lilla inplastade aromrulle vid namn Café de Paris, som man kan köpa på Konsum för några kronor, och som ibland duger i brist på egen initiativförmåga. Jämförelsen haltar kanske en aning? 🙂

  Gilla

  • Gabrielle maj 25, 2016 / 4:30 e m

   Oj då, det visste jag inte. Ska prova nån gång. Café de Paris-aromsmör är ju inget jag behöver så värst ofta i matlagningen kan jag säga, men det vore förstås roligt att prova Konsumrullen nån gång. Tack för tips! 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.