Tack, kungen!

Jojomen, kungen och drottningen har uttalat sig om det planerade Nobelcenter på Blasieholmen. ”Det går ju att flytta på Nobel Center” säger kungen. Uttalandet pryder större delen av DN:s framsida i dag, tillsammans med en bild där kungaparet står vid det gamla tullhuset. Drottningen uttalar sig också.

Oj, så roligt och intressant att just dom två kända personerna går ut och säger det här! Det gläder mig förstås och säkert dom över 2 000 andra, som demonstrerade utanför Stadshuset i slutet av april när beslutet om bygget skulle tas av Valeskog, Mogert, Wanngård och dom andra politikerna därinne.

Och nu är Roger Mogert (s) riktigt sur och säger om kungen:”Han är hundra år för sent ute”. Mogert syftar på att Sverige sen tidigt 1900-tal har en ordning som innebär att kungahuset inte lägger sig i politiska frågor.

Susanne Lindh, vd för Nobelhuset, säger att det inte är görligt att flytta på byggnaden, som kungen föreslår. Så dumt! Varför i all sin dar skulle det inte gå? Det går om man vill, Susanne!
Kungen har rätt: det är klart att Nobel Center kan byggas nån annanstans!

Roger Mogert är republikan, säger han. Det är jag med – absolut! Jag har inget emot personerna i vårt kungahus men jag vill inte ha monarki i Sverige, i varje fall inte av det här slaget där man ärver ämbetet. Om vi behöver en person som ska symbolisera Sverige på det sätt kungen gör borde vi välja drottning eller kung på ett par år vid Mora stenar eller nåt! Tidsbegränsat och efter kvalifikationer, inte arv. Det har jag bloggat om tidigare.

Men om jag nu ska fundera över dessa två män – kungen och Roger Mogert – och säga vem av dom två som jag tror har mest känsla för kultur, historia och Stockholms skönhet så står valet klart: kungen. Mogert hör nog mer till dom som förleds av berömda internationella arkitekter och tycker vi att ”måste sätta Stockholm på kartan” och annat sånt dumt. Tror jag. In my humble opinion…

Några artiklar i DN och SvD:
Kungen: ”Det går ju att flytta på Nobel Center”, DN här.
”Kungen är hundra år för sent ute”, DN här.
Kungaparet ger sig in i Nobelstriden, SvD här.
Kungen om Nobel Center: ”Går att downsiza”, SvD här.

One thought on “Tack, kungen!

  1. Anna juni 2, 2016 / 9:46 f m

    Ja, det verkar som om kungen har bättre känsla för kultur och Stockholms skönhet. Och oavsett vad man anser om vårt statsskick så är han för tillfället statschef och som sådan har han ett ansvar för ”Sveriges ansikte utåt”, i vilket Stockholm är en framträdande del. (Hm! Är Stockholm Sveriges näsa?)
    Jag tror knappast att det är egoistiska skäl bakom kungaparets syn på saken, de bor inte på Slottet och skulle väl inte påverkas så mycket av förändrad utsikt mot Blasieholmen. Argumentet om Nationalmuseum, som kungen framför, är starkt, tycker jag.
    Nej, jag är inte monarkist eller rojalist heller. Men det är en annan fråga.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.