Agera för Dawit Isaak!

”Sveriges svek mot Dawit Isaak är också Europas. EU har en enda medborgare och journalist som Amnesty klassar som samvetsfånge: Dawit Isaak,” skriver Björn Wiman i DN.”…EU och Sverige pytsar i väg miljarder till ett land som håller en av våra medborgare fängslad utan rättegång för ”brottet” att ha gett ut en tidning.”

Flera gånger tidigare har jag bloggat om Dawit Isaak som sitter i fängelse i Eritrea sen nästan 15 år. Utan rättegång. Sverige har bedrivit s.k. tyst diplomati för att få honom fri. Det har verkligen gått uruselt. ”Sverige har haft fem utrikesministrar och sex biståndsministrar sedan Dawit Isaak greps, men ingen av dem har lyckats bokföra några som helst framgångar i arbetet för att få honom fri. Den tysta svenska diplomatin är inte bara tyst, utan bevisligen också verkningslös,” som Wiman skriver i DN.

Jag har många gånger undrat – och fasat för – om det ska sluta illa igen som med Raoul Wallenberg, där ju Sverige tassade på alldeles för försiktigt mot dom blåljugande och hej-vilt manipulerande ryssarna. Wallenbergs öde efter att ryssarna tagit honom är en stor skam för Sverige. Och som svensk känner jag den skammen fast allt hände för länge sen och jag inte ens var född när ryssarna grep Wallenberg 1945. Fallet Dawit Isaak känns otäckt likt fallet Raoul Wallenberg, i alla fall i fråga om det mesiga svenska agerandet.

Nu verkar det röra på sig i fallet Dawit Isaak – lite grann i alla fall. Nånting händer.
Gör nånting då! Agera! Se till att äntligen få Dawit Isaak fri.

Två artiklar i DN: Nu måste Sverige bryta tystnaden om Dawit Isaak, Björn Wiman här och Dawit Isaak måste bli frisläppt, Erik Helmerson här.

4 thoughts on “Agera för Dawit Isaak!

  • Gabrielle juni 23, 2016 / 8:39 e m

   Nej, just det!
   Men det verkar ju bli ett väldigt stort antal ören. Kanske är det ekonomiska intressen, affärsintressen, som ligger bakom att man fortsätter ge bidrag.

   Gilla

 1. Bert Bodin juni 23, 2016 / 10:37 e m

  Å vad jag skulle vilja träffa det där landets president och skälla ut honom. Tvinga honom att lyssna och få honom att förstå hur lite värd han är i mina ögon. Få honom att skämmas över sig själv.

  En fantasi, förstås. Men en härlig tanke.

  Gilla

  • Gabrielle juni 24, 2016 / 10:42 e m

   Ja, det vore allt väldigt bra om du fick till det där mötet!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.