Kuriosa om födslar

Den som läst min blogg har kanske noterat att jag tycker vi ska införa republik i det här landet. Att jag är så emot det gammalmodiga – urmodiga – statsskicket monarki  beror främst på följande:
– att man inom en familj/släkt ärver kronan helt oavsett kompetens
– särbehandlingen av och det oerhörda fjompandet och svassandet inför kungligheterna.
Sammantaget stör det här mitt rättsmedvetande. Jag tror på människors lika värde. Det är i alla fall ett synsätt eller tänkande som vi kommit överens om, och jag tycker det är bra att hålla sig till det.

Lite motigt känns det förstås pga av mina republikanska åsikter (inte à la Donald Trump!!!) att tipsa om en artikel som handlar om kungliga förlossningsrum… en flera år gammal artikel i Sydsvenskan. Men nåja. Jag råkade på artikeln efter diverse googlingar rörande kvinnans ställning genom tiderna. En del intressanta uppgifter finns i artikeln, vissa kanske mest av typen kuriosa eller onödigt vetande och nåt sånt.

Att kejsarsnitt skulle kallas så för att det har med kejsar Julius Caesars egen födsel att göra är t.ex. helt fel. Hans mamma levde flera år efter att hon gett liv åt den lilla blivande kejsaren. Kejsarsnitt användes på den tiden och i århundraden efteråt när man skulle förlösa ett levande foster ur en död mamma. ”Ännu 1880 var mödradödligheten efter kejsarsnitt 83 procent,” står det i artikeln.

Och så det där med att enbart kvinnor fick närvara vid förlossningar. ”En tysk läkare brändes 1552 på bål sedan han ertappats vid en förlossning i kvinnokläder”, skriver man. När Gustav III:s son föddes var en manlig läkare med, men klädd i kvinnokläder för att se ut som en barnmorska. Ja jisses vad man krånglade till det på den tiden…

Kommer att tänka på Monty Pythons film ”Life of Brian”. Minns du den där scenen när några skulle stenas och det var förbjudet för kvinnor att vara närvarande och bevittna sånt? Påfallande många i publiken hade ljusa röster och ett och annat skägg verkade sitta löst.

Att artikeln handlar om just kungliga förlossningar kanske har sin förklaring i att såna dokumenterades, vilket säkert inte varenda förlossning i ”vanliga” familjer gjorde. Nåja, i varje fall var det lite intressant läsning och ger möjligen lite perspektiv på vår egen tid. Artikeln hittar du här.
Monty Python ur ”Life of Brian” här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.