Berlusconi-tv

Det är genant. Pinsamt. Man visar förakt för tittarna. Och förakt för vetenskap, kunskap, bildning och kultur. Flamsigt. Tramsigt. Ytligt. Lättviktigt så det förslår. Kanske kan man säga att det är som en sorts svensk Berlusconi-tv?

Vad handlar det om nu då? Jo, förstås nya ”Fråga Lund” med Kristian Luuk som programledare. Det första programmet sändes igår kväll. För mig blir det inga fler.

”Fråga Lund” kränker en hel lärdomskultur skrev Jens Liljestrand i Expressen igår. Läs här.

10 thoughts on “Berlusconi-tv

 1. Peter augusti 25, 2016 / 1:57 e m

  Så här skrev DN: ”Det är roligt, underhållande, med en riktigt vass och smart panel. Och en Kristian Luuk som inte varit bättre på många många år. Riktigt bra onsdags-tv som passat ännu bättre på en lördag, 20.00.” I detta fall håller jag mer med DN än Expressen.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 26, 2016 / 9:47 f m

   Ok, vi tycker olika. Det var väl Croneman som skrev det där i DN har jag för mig. I Sydsvenskan skriver Per Andersson: ”Att aldrig överskatta människors kunskaper men inte heller underskatta deras intelligens är en hävdvunnen regel i kommunikation. I ”Fråga Lund” har man missat detta. SVT tycks utgå från att tittarna har en tvåårings uppmärksamhet, intresseområden som en högstadieelev och ett djupt förakt för allt som andas seriositet.”

   Kanske ska man se nya ”Fråga Lund” som ett barn- eller ungdomsprogram? Och visst, vi andra som tröttnar på ytligheterna, flamsandet och Luuks amerikanska skrikstil kan ju helt enkelt stänga av tv:n. Men som Sydsvenskan skriver: ”…problemet är djupare än så. I en tid då clowner som Donald Trump och Boris Johnson (se för övrigt Per Svenssons välfunna artikel i Sydsvenskan ”Send in the clowns” på detta tema) dominerar den politiska mediala arenan, när seriösa ämnen reduceras till plumpheter förpackade i twitter-format, och när allt färre ger sig tid för eftertanke och lugn, behövs motvikter. Kraftiga motvikter. SVT:s roll som public service – om SVT längre har någon roll – är att just vara en sådan motvikt.”

   Gilla

 2. Anna augusti 25, 2016 / 2:16 e m

  Får erkänna att jag avstod från programmet igår just pga Liljestrands kritiska inlägg. Å andra sidan är jag ju DN-läsare också. Vilken hötapp ska man välja?

  Gilla

  • Gabrielle augusti 26, 2016 / 9:48 f m

   Jag tittade för att bilda mig en egen uppfattning. Men den blev densamma som Liljestrands.

   Gilla

 3. Gabrielle Björnstrand augusti 26, 2016 / 12:28 f m

  Det var så X-tra flamsigt att jag avstod redan efter fem minuter. Men jag skulle inte ha något emot ett äkta roligt, dvs spirituellt Fråga Lund, här blev det mera som nån sa. Bolli-bompa-nivå. Kommer aldrig att se det mer. Håller helt med Jens Liljestrand.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 26, 2016 / 9:49 f m

   Ja, usch! Som tur var somnade jag efter ett tag så jag såg faktiskt inte hela. Men det jag såg räckte!

   Gilla

 4. Bert Bodin september 1, 2016 / 10:01 e m

  Jag har inte sett programmet, men har insett att jag nog måste göra det. Men jag har onda aningar. Trams verkar framgångsrikt.

  Gilla

  • Gabrielle september 2, 2016 / 9:25 f m

   Ja, gör det. Bra att bilda sig en egen uppfattning. För egen del inser jag att programmet inte riktar sig till mig utan mer har lite äldre barn och ungdomar/mycket unga vuxna som målgrupp. Att kalla programmet ”Fråga Lund” efter det tidigare ”Fråga Lund” är förstås missvisande. Man borde ha hittat på ett annat namn. Men titta du och tala om ifall du håller med mig! 🙂

   Gilla

 5. Anna september 2, 2016 / 9:28 f m

  Ska lägga till att jag faktiskt tittade en stund på del 2 i onsdags, för att bilda min egen uppfattning. Tröttnade efter en kvart. Håller med om att det säkert kan vara underhållande för rätt målgrupp och att det var missvisande att påstå att det skulle vara ett återuppståndet Fråga Lund-program. Namnet står för något helt annat. Eller har åtminstone gjort hittills!

  Gilla

  • Gabrielle september 2, 2016 / 4:50 e m

   Ja vi tycker lika där, dvs att man kan sluta irritera sig och bara stänga av tv:n eftersom programmet riktar sig till en annan målgrupp. Och att man kunde ha valt en annan programtitel. Samtidigt ligger det en del i det dom skrev i Sydsvenskan. Att SVT borde ta som en uppgift att vara en motvikt mot allt tramsande och clownande i dag. Se citat ur tidningen i mitt svar till Peter ovan.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.