Flytta Nobel Center! (3)

Ja, nu är det dags igen att slå på trumman för kampen mot detta omdiskuterade och utskällda projekt, Nobel Center på Blasieholmen på en trång plats bakom Nationalmuseum. Du har säkert sett bilden där en hiskligt stor guldfärgad låda fyller ut platsen bakom museet. Och puts väck är det gamla tullhuset från 1870-talet och några hamnmagasin.

Demonstration på Nobeldagen 10 december:
Kl 17.00 samling vid stora kajen på Klara Mälarstrand (nära Stadshusbron och Stadshuset).
ca 17.45 sker förflyttning till den närbelägna trottoaren mitt emot Stadshusets entrévalv dit gästerna anländer med början 18.00.

Jag går dit förstås och hoppas att vi blir riktigt många. Förra gången vid Stadshuset i april, då kommunfullmäktige skulle ta upp ärendet, blev det den största demonstrationen om staden och stadens miljö sen almstriden 1971. Säkert var många gamla kämpar från almstriden med, men man såg även många unga bland dom som samlats. Vid den demonstration som sen hölls i Humlegården 16 september var jag inte i stan, men det lär ha varit mycket folk då också.

Nätverket Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget! har haft helsidesannonser i dagstidningarna senaste dagarna. Där framgår tydligt att remissinstanserna är mot projektet, alla utom Länsstyrelsen som är för. Ändå vill staden driva igenom det! Är inte det rätt märkligt? Bland stockholmare som tillfrågats är 44 % mot och 22 % för.

Stor artikel i DN häromdan om den pågående striden om Blasieholmen. Här.
Jag har bloggat flera gånger tidigare om det här väldigt trista förslaget att klämma in en jätteklunsig byggnad av modell låda på den här speciella platsen. Och som rubriken ovan visar: jag är inte alls mot idén om ett Nobel Center, men det är fel att bygga huset just där. ”För stort, för dyrt och på fel plats” som man skanderat på demonstrationerna.

2 thoughts on “Flytta Nobel Center! (3)

 1. Fjärde året i Hjo december 10, 2016 / 3:18 e m

  Har svårt att ta ställning till Stockholmsbaserade byggplaner. Hittar inte i stan. Och känner inget. Göteborg däremot. Nya Hisingsbron t ex. Ska sänkas så att bron kommer att gå upp och ner dagarna i ända. Eller också blir det slutet på Vänersjöfarten. Och nu ska det grävas för Västlänken i åratal framöver. I Hjo är det lugnt.

  Gilla

  • Gabrielle december 11, 2016 / 11:08 f m

   Hm, ja, det är väl ungefär samma för mig när det gäller Göteborg. Tycker om att komma till staden och hittar hyggligt i alla fall i dom centrala delarna men det där med planer hit eller dit känner jag inte till. Hisingsbron nytt för mig. Västlänken… ja, nåt har jag hört. Och nu har jag förstås googlat lite och kollat lite på dom där projekten. Tänk vad det är lärorikt att blogga! Västlänken verkar vara Göteborgs motsvarighet till Citybanan som jag snart har här alldeles inpå.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.